Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Két új naperőművet is épít a Mátrai Erőmű

Két új naperőművet is épít a Mátrai Erőmű

A Mátrai Erőmű Zrt. közgyűlése egyhangúlag elfogadta a társaság 2030-ig szóló fejlesztési stratégiáját. A stratégia fókuszában a hagyományos lignit-biomassza-gáz alapú termelési szegmens eredménytermelő képességének helyreállítása és megőrzése, valamint a megújuló energiatermelés, a rendszerszabályozás és az energiatárolás áll, írja közleményében a társaság.

 

A Mátrai Erőmű Zrt. 2030-ig szóló fejlesztési stratégiája a hagyományos lignit-biomassza-gáz alapú termelési szegmens eredménytermelő képességének helyreállítására és megőrzésére irányul. Az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó vállalat elsősorban a megújuló energiatermelésben, a rendszerszabályozásban és az energiatárolásban tervez komoly beruházásokat a közeljövőben – derül ki a társaság szerdai közgyűlése által egyhangúlag jóváhagyott hosszú távú fejlesztési tervekből.

Az elfogadott fejlesztéspolitika értelmében a hazai áramtermelés ötödét adó vállalat két, összesen 40 megawatt teljesítményű naperőművet létesít a közeljövőben.

Szintén szerdán tették le a bükkábrányi létesítmény alapkövét, de már készítik elő a halmajugrai fotovoltaikus erőmű-beruházást is. Emellett tervezik egy, a települési hulladékból előállított hazai tüzelőanyag (RDF) kétharmadának hasznosítására alkalmas, ezért nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű termelőegység megépítését.

A közgyűlés szintén egyhangúlag úgy döntött, hogy az előző tulajdonos által felhalmozott tavalyi 9 milliárd forintos veszteség miatt, a fejlesztési projektek finanszírozása érdekében a Mátrai Erőmű Zrt. eladja 16 megawattos visontai naperőművét az MVM Hungarowind Kft.-nek.

A részvényesek mindemellett ellenszavazat nélkül felhatalmazták az igazgatóságot a Mátrai Erőmű ipari parkjában, a gyárral közvetlen összeköttetésben működő Geosol Kft. megvásárlására a Status Geo Invest Kft. kivásárlása útján a Status Capital Magántőke alaptól. Ez a konstrukció sokkal nagyobb értéket teremt az Opus Global Nyrt.-nél zajló tőkeemelés lezárását követően a tőzsdei társaság részvényesei számára, hiszen az ország legnagyobb biomassza előállítójának eredményét így a Mátra konszolidálja, és nem a tulajdonosoknak kell a tőkét a vállalat számára biztosítani, illetve a Geosol hozzáadott értéke megjelenik majd a Mátrai Erőmű Zrt. eredményében is.

„Új korszakot nyitott a Mátrai Erőmű Zrt., miután a közgyűlés elfogadta a vállalat fejlesztési stratégiáját, mely szorosan kapcsolódik a jelenlegi nemzeti energiapolitika célkitűzéseihez”

– mondta a cég igazgatósági elnöke. Dr. Valaska József szerint a térség jövőjének és az itt élő családok megélhetésének a kulcsa a Mátra stabil működése, amelyet a fejlesztéspolitika elemei hosszú távon garantálnak.