Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Spéder eladta a CEMP-et és elhagyta a médiapiacot

Spéder eladta a CEMP-et és elhagyta a médiapiacot

Közleményben jelentették be, hogy Spéder Zoltán a Silhouette Capital Managementen keresztül értékesítette a cemp-x online Zrt.-ben lévő tulajdonrészét.

Az adásvétellel Ziegler Gábor, valamint Oltyán József 50-50 százalékos tulajdont szerzett a vagyonkezelő társaságban, illetve kizárólagos irányításuk alá kerültek a cemp-x online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft.

Spéder Zoltán azt is kifejtette, hogy mi tartozik a cemp-x online Zrt.-hez.

  • CEMP Sales House Kft.
  • www.Napi.hu
  • TotalCar.hu
  • PORT.hu
  • divány.hu
  • Femina.hu
  • Inda-Labs
  • PORT Ticket

Az adásvétellel párhuzamosan Bodolai László eladta a NP Nanga Parbat 17. Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát, melyet 50-50 százalékos arányban a cemp-x online Zrt. és a CEMP SH Kft. vásároltak meg. A tranzakció az index.hu kiadóvállalatának és szerkesztőségének működését nem érintik, az Index.hu Zrt. részvényei Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak.

Azt is hozzátették, hogy az új tulajdonosok célja a cemp-x online Zrt. érdekeltségébe tartozó vállalatok és szerkesztőségek további sikeres és független működésének biztosítása, továbbá a csoport hirdetési és egyéb bevételeinek növelése, a CEMP SH piacvezető szerepének megerősítése.

Nyerges Zsolttól féltették?

„A Nanga Parbat Zrt. részvényeinek megszerzését befektetésünk védelme érdekében szabtuk a cemp-x online Zrt. megvásárlásának feltételéül. A Magyar Fejlődésért Alapítvány az Index.hu Zrt. tulajdonát számunkra kockázatosnak tűnő konstrukcióban szerezte meg a Pro-Ráta Holdingtól.

Az MFA a részvényekért az aktuális vételár részleteket kifizette, de így is több száz millió forinttal tartozott az időközben Nyerges Zsolt tulajdonába került társaságnak.

Nem kívántuk magunkat olyan helyzetbe navigálni, hogy a vételár tartozás miatt az Index.hu részvényei bármilyen módon kikerüljenek az alapítvány tulajdonából, ezzel a CEMP SH Kft. esetleg elveszítse kizárólagos értékesítési képviseletét az Index felületeire.

A hírportál a sales house legfontosabb partnere, felületeinek értékesítése az éves árbevétel nagyjából a felét adja. Ebben a konstrukcióban mi hosszú távon biztosítva látjuk, hogy az index felületeti kizárólagosan a CEMP SH Kft. értékesítheti, illetve az alapítvány kitettsége is megszűnt, hiszen visszafizette tartozását” – indokolta az adásvétel részleteit Oltyán József.

Változik az Index-alapítvány igazgatósága

Az Index.hu Zrt. részvényeit 2017. januárja óta tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt egyszemélyben Bodolai László kuratóriumi elnök irányítja.

Az adásvételekkel párhuzamosan “az INDEX.HU Zrt. igazgatóságának elnöke, a mai napon felmentette tisztégéből dr. Nagy Ajtony Csaba, valamint Kereszty Gábor igazgatósági tagokat, melyről az érintetteket értesítette. A társaság
három fős igazgatóságát a jövőben Bodolai László elnök, Szombathy Pál igazgatósági tag mellett az index mindenkori főszerkesztője alkotja majd”.

Spédernek írmagja sem maradt az Index körül

Összefoglalva, jelenleg a következőképpen fest az egykori Index-csoport tulajdonosi háttere:

  • Az Index hírportál és a Velvet kizárólagos tulajdonosa a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA). Az alapítvány igazgatóságának elnöke Bodolai László, az igazgatóság másik két tagja Szombathy Pál és az Index mindenkori főszerkesztője.
  • Az Index körüli egyéb médiumok (például: Napi.hu, Totalcar, Dívány, az egész blog.hu cakkumpakk), illetve az Index hirdetési felületeit értékesítő sales house tulajdonosa fele-fele arányban Ziegler Gábor és Oltyán József.

Az Index szempontjából nagyon is fontos, mi kering az Index körül

A nagy kérdés persze, hogy a tulajdonos- és személyi változások hogyan érintik az Index portált, illetve a körülötte keringő egyéb médiumokat. Az MFA közleményében hangsúlyozta, hogy a cemp-x tulajdonosváltása a portált nem érinti, de ez persze enyhén szólva túlzás.

A cemp-x leányvállalata az Index hirdetési felületeit értékesítő sales house, vagyis

konyhanyelven szólva a cemp-x kezében van a kassza kulcsa.

A cemp-x-hez tartoznak az Index szatellitmédiumai (amik nyilván nem kevés tartalmi és kattintásbeli értéket tesznek hozzá az Indexhez), és ami azoknál is fontosabb, a blog.hu, Magyarország legnagyobb (fényévekkel legnagyobb) blogfelülete, ahol bloggerek ezrei posztolják a tartalmat az Index mellé.

Nem kőfideszes oligarchák, az biztos

Szóval az új tulajdonosok személye cseppet sem mellékes körülmény. Ziegler Gábor ősindexes, 2000 óta dolgozik az Indexnél, 2008 óta értékesítési igazgatója.

Oltyán József már nehezebb dió, róla az Átlátszó 2017 elején azt írta, Bács-Kiskun megyében korábban MSZP-közeli üzletembernek ismerték, ahol a csalás miatt ült volt megyei pártelnök, Zuschlag János köreibe sorolták a térség közéletének ismerői. Mind a mai napig alapító-főszerkesztője a Bácsmegye.hu regionális portálnak, az azt kiadó cégnek ügyvezetője és résztulajdonosa is. A lap a Regon-csoport tagja, a Regon Média Zrt. tulajdonosa és ügyvezetője Oltyán József. A Bácsmegye.hu nincs épp tele se kormánykritikus cikkekkel, se oknyomozásokkal, de a virtigli fideszes újságoktól is messze áll. Az viszont már aggodalomra adhat okot, hogy a közlemény szerint jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke.

Ami az Index Zrt-t tulajdonló alapítványt illeti, Bodolai László szintén ősindexes, sajtóperes ügyvéd. Az igazgatóság személyi változásai közül beszédes lehet Nagy Ajtony Csaba távozása: őt Simicska Lajos köréhez szokás sorolni. Szombathy Pál újságíró, műsorvezető, 2003 és 2006 között a Magyar Hírlap főszerkesztője volt. 2017-ben került az Index-alapítvány igazgatóságába, a Médiapiacnak adott interjújában azt mondta, azért, mert Bodolai hívta.