Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Össztüzet zúdított Orbánra az ellenzék

Össztüzet zúdított Orbánra az ellenzék

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött a Parlament őszi ülésszakának első munkanapja.

A Zoom.hu élőben követte a parlamenti ülést és Orbán Viktor felszólalását, a videó itt nézhető vissza:

Távozik az európai elit?

Európai Parlamenti választás lesz 2019 májusában, ekkor az eddigi politikai elit távozik – szólt napirend előtt Orbán Viktor a szerinte a közeljövő egyik legfontosabb eseményéről, megjegyezve, hogy a voksoláson a bevándorláspárti és az ezt ellenző erők küzdelme lesz. Szerinte ebbe a harcba illeszkedik a Sargentini-jelentés és az akörül kialakult vita is.

“A jelentés Magyarország ellen íródott, és abszurd hazugsággyűjtemény”

állapította meg Orbán. Megismételte, amit már a jelentés elfogadása után is rögtön közölt a kormány és a Fidesz: szabálytalanul fogadták el a jelentést, ami ellen Orbán bejelentése szerint Magyarország fel fog lépni, a részletek kidolgozásával Gulyás Gergely minisztert bízták meg.

Fotó: Veres Viktor

A bevándorláspártiaknak Orbán szerint egyetlen eszköze maradt: el akarják venni Magyarországtól a határőrizet jogát. Helyesnek nevezte ugyan, hogy megerősítsék az európai határvédelmet, és azt is, hogy ehhez segítséget nyújt Brüsszel, de azt helyztelnnek nevezte, ha Brüsszel akarja ezt a magyarok helyett megtenni. “1990-ben végre visszaszerezttük a szuverenitásunkat és a saját határvédelem jogát is” – emlékeztetett.

Nem megállítani, hanem menedzselni akarják a betelepítést

– állapította meg Orbán, ám ezzel megismételte a múlt heti rádiós nyilatkozatában tett kijelentését, amiről a Zoom.hu már megírta, hogy erős csúsztatás, és ebben a formában nem igaz. Erről itt írtunk bővebben:

Hiába riogat Orbán, engedély nélkül semmit sem tehetnének az uniós határőrök

Hiába riogat Orbán, engedély nélkül semmit sem tehetnének az uniós határőrök „Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Gyurcsány kezeltetné a kormányt

“Akinek téveszméi vannak, és Napóleonnak, macskának és Magyarországnak képzeli magát, annak kezeltetni kellene magát” – reagált Orbánra Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Ezzel az egész kormányra utalt.

Fotó: Veres Viktor

A volt kormányfő a Sargentini-jelentésről azt mondta, a kormány “gyáva és elfut a felelősség elől”, pedig a jelentés 12 témakörben állapította meg a kormány – és nem Magyarország – felelősségét.

“Elbuktak demokráciából és emberi jogokból, diktatúrát csinálnak, maga miniszterelnök úr politikai értelemben egy gazember”

– mondta, megjegyezve: a kormány erről hallgat, és az egész vitát csak a bevándorlás kérédsére hegyezi ki. (Kövér László fideszes házelnök Gyurcsány felszólalása után megjegyezte: ami az esetleges kezeltetést illeti, szerinte ezzel Gyurcsány “ingoványos talajra tévedt”.)

Mindenki beolvasott Orbánnak

Másodikként a jobbikos Gyöngyösi Márton szólalt fel és reagált Orbán Viktorra, de beszéde első mondataiban inkább Gyurcsánynak vágott vissza. Úgy vélte, hogy a Sargentini-jelentésen “átsüt Sargentini asszony ideológiai elfogultsága”, sőt bizonyos témákban igazságtalan és hazug is.

Gyöngyösi Márton MTI Fotó: Kovács Tamás

De azért bírálta Orbánt és kormányát is, amiért tízezreket engedett be az országba a letelepedési kötvényekkel.

Pártállami időket idéző tempóval zajlik a jogállam lebontása

– ebben viszont igazat adott a jobbikos politikus Sargentininek. Akik igennek szavaztak a jelentésre, azok viszont arra szavaztak, hogy a kormány bűneiért az adófizetőpk fizessenek, mivel várhatóan uniós támogatási források megvonásával büntetik majd Magyarországot – tette hozzá. “Európában ön vesztett, válaszúthoz érkezett, de a sértődöttségében ne borítson mindent” – kérte végül Gyöngyösi a kormányfőt, megjegyezve: szó sincs arról, amit Orbán mondott, hogy zsoldosoknak kellene átadni a magyar határőrizet jogát.

Szabó Tímea MTI Fotó: Kovács Tamás

Szabó Tímea, a Párbeszéd nevében reagálásában arról beszélt: Orbánnak mindenki áruló, aki nem ért vele egyet. “De ki is az igazi áruló, miniszterelnök úr?” – kérdezett vissza az ellenzéki politikus, majd hosszan sorolta a kormány általa vitatott intézkedéseit az egészségügy és az oktatás területén. (Néha behallatszott a mikrofonjába, hogy a mellette ülő fideszes Németh Szilárd hangot ad egyet nem értésének.) Szabó Tímea szerint Orbán sok magyar embernek az árulója, amikor csak a pénz, a lopás és a hatalom érdekli.

Tóth Bertalan MTI Fotó: Kovács Tamás

Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Tóth Bertalan reagálásában szintén kitért a Sargentini-jelentésre, és megállapította Orbánnak címezve:

“Önnek papírja van arról, hogy visszaeső jogsértő, normaszegő”

A jelentés az ellenzéki politikus szerint emellett azt is rögzíti, hogy Orbán a nép ellenében kormányoz. Bejelentette: a jelentés is alátámasztja, hogy Magyarország letért a demokrácia útjáról. Annak érdekében, hogy Magyarország újra demokrácia legyen, a szocialisták egy sor javaslatot nyújtanak be a Parlamentnek.

Semjén Zsolt és Orbán Viktor Fotó: Veres Viktor

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője reagálásában kifejtette, hogy Pécs városa mellé éppen Orbán Viktor és kormánya akart menekülttábort telepíteni. Az ellenzéki politikus szerint Európa jövőjét nem a migráció párti és az azt elutasító tábor küzdelme dönti el, szerinte inkább az lesz a kérdés az uniós választási kampányban, hogy melyik oldal volt képes cselekedni ebben a témában.

Keresztes László Lóránt MTI Fotó: Kovács Tamás

Úgy vélte, Orbán nem abban érdekelt, hogy kezelje a valós problémát jelentő migrációs krízist, hanem abban, hogy ezt politikai céljaira felhasználja.

A KDNP tudja, kik mozgatják a szálakat

Felszólalásában “a nemzet nagy komédiásának” nevezte Gyurcsányt, és az őszödi beszéd évfordulójára is utalt felszólalásában Harrach Péter, a KDNP nevében, és megjegyezte: az ellenzék nagy része nagyon durva hangnemet ütött meg, ami nem méltó a parlament tekintélyéhez. Orbán Viktor beszédére kitértve a kisebbik koalíciós partner kereszténydemokraták nevében az Orbán-kormány intézkedéseit dícsérte.

Harrach is beszélt a Sargentini-jelentésről, mondván: olyasmiket ró fel a kormánynak, amely problémák már megoldódtak, ráadásul vannak benne hazugságok, és az egészet szavazatszámlálási trükkel fogadták el. Feltette a kérdést:

Kik állnak a fércmű jelentés mögött? A nyílt társadalom elméletének hívei – válaszolta meg Harrach a saját kérdését.

A kormánypárti politikus szerint a jelentés és következményei az ország ellen irányulnak, nem pedig az Orbán-kormány ellen. Úgy vélte, ezért “nyugodtan kimondható, hogy akik megszavazták, azok hazaárulók.”

Az ellenzéki gyűlölködő- és gyalázkodóversenyt Gyurcsány Ferenc nyerte

– hirdetett eresményt reagálásában Kocsis Máté, a Fidesz-frakció vezetője. A volt kormányfőnek címezve azt is mondta: személyiség- és szerepzavara Gyurcsánynak van, aki ráadásul úgy vádolja a kormányt antiszemitizmussal, hogy egy egykori zsidó villában lakik, ráadásul ő volt a kormányfő, amikor szemeket lövettek ki. A kormánypárti politikus szerint azért van baja Gyurcsánynak a bevándorlással, mert gyűlöli a magyarokat és a határon túli magyarok ellen is uszít. Szerinte Gyurcsánynak “politikai detoxikálóban” kellene kezeltetnie magát.

“Érdekes dolgokat hallottunk”

A frakciók vezérszónokainak felszólalása után viszonválaszra Orbán Viktor kapott szót ismét, és az ellenzéki reakciókat nagyjából azzal intézte el, hogy “érdekes dolgokat hallottunk”. Illetve még azt tette hozzá, hogy “ismét a régi nótát” hallotta, pedig tavasszal szerinte a magyar választók világosan döntést hoztak az ellenzéki pártokról. Végül azt tanácsolta az ellenzéki pártoknak, hogy ha nem akarnak beragadni a mókuskerékbe, akkor hallgassanak az emberekre. A Sargentini-jelentésre visszatérve megjegyzte: egy dolog a kritika, de szerinte akkor tartózkodni kellett volna, nem pedig megszavazni a jelentést. Megismételte a határvédelem elvételével kapcsolatos korábbi megjegyzését, illetve záráként azt kérte az ellenzéktől, hogy “nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé.”

Sikeres az új magyar modell

A 2010-ben elindított új nemzeti gazdaságpolitika nagyban különbözik a 2010 előttitől, ezért indokolt magyar modellnek nevezni – mondta még napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor, aki szerint ez az új magyar modell jól teljesített eddig idén, amit külön megköszönt a pénzügyminiszternek is. A segélyalapú gazdaság helyett munkaalapú gazdaságot építünk – emlékeztetett a kormányfő, aki kiemelte:

idén nőtt a foglalkoztatottak száma, és “hamarosan 4,5 milliónyi magyar fog dolgozni.”

Ez szép, de nem elég – folytatta Orbán, jelezve, hogy nőttek a bérek és a gazdasági teljesítmény is. Bejelentette: “szinte bizonyosra vehető, hogy az év végén ismét tudunk nyugdíjprémiumot fizetni.” A kormányfő szólt az új BMW-gyárról is, megjegyezve: “Győrtől Debrecenig zakatolnak az ipari erőközpontok”. Beszélt az iskolakezdésről, és arról, hogy milyen sokat költ a költségvetés oktatásra. Újabb nemzeti konzultáció indul – jelentette be a miniszterelnök.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes az otthonápolás elismerése érdekében demonstrált a pólójával Fotó: Veres Viktor

1749 napja várnak az otthonápolás elismerésére

Országgyűlési képviselők öltötték magukra az első őszi ülésnapon az otthonápolók legfőbb üzenetét hirdető pólót: “Az otthonápolás munka!”. Ahogy a fenti képen is látszik, az ülésnapon 22 ellenzéki képviselő demonstrálta ezt az ülésteremben – a jobbikosok nem pólóval, hanem fehér szalaggal -, felhívva a figyelmet arra, hogy továbbra sem látszanak megvalósulni ebben a témában a reformok. Az otthonápolás anyagi és erkölcsi elismeréséért küzdő civilek egyúttal levelet adtak át minden képviselőnek. Ebben azt írták: „Azt reméljük, hogy eljött az a pillanat, amelyet 1749 napja várunk: a kormány betartja az ígéretét, és a rendszerváltás utáni magyar kormányok adósságát törlesztve végre rendezi az otthonápolók ügyét. Kérjük, ne hagyja, hogy ez a pillanat tovább tolódjon, mert naponta roppannak bele a gondozás terheibe azok, akik megalázó segélyből ápolják súlyosan beteg hozzátartozójukat!” Azt ígérték, ha továbbrta sem történik előrelépés az ügyükben, szeptember 28-án ismét a parlament elé vonulnak tüntetni.

Uniós tematikájú kormányülés

A kormány egyébként hétfőn uniós tematikájú kormányülést tart, és ezen dönt a kabinet a konkrét válaszlépésről, amire azért van szükség, mert – mint azt rögötn a szavazás után a kormánypárti politikusok világossá tették – a Fidesz és a magyar kormány nem ismeri el a szavazás végeredményét, mivel a tartózkodó voksokat nem számolták, anélkül pedig nem lett volna meg az előírt kétharmados többség.

A legvalószínűbb alternatívának a szavazás eredményének bíróság előtti megtámadása tűnik. Vagyis az, hogy az Európai Bírósághoz fordulnak, kérve az eredmény érvénytelenítését. Ám egy ilyen eljárás hosszadalmas és kétséges kimenetelű, ráadásul nem állítja meg a rettehett hetes cikk alkalmazásának elindítását:

Hidegháborús helyzetbe kerülhet Magyarország a Sargentini-jelentés után

Hidegháborús helyzetbe kerülhet Magyarország a Sargentini-jelentés után A Sargentini-jelentés elfogadása után Magyarország puskaporos hordón ül ugyan, és hidegháborús helyzetbe kerülhet, viszont Brüsszel aligha dobja le az atombombát, vagyis kevés az esélye az akár a szavazati jog megvonásával járó, rettegett hetes cikk alkalmazásának.

A képviselők a hétfői ülésnapon dönthetnek a jegybank felügyelőbizottságáról, amelynek új elnöke és tagjai esküt is tesznek. Az ülésnap interpellációkkal és az azonnali kérdések és válaszok órájával zárul.

Borítókép: Orbán Viktor a Parlamentben / Fotó: Veres Viktor