Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ferge Zsuzsa: négymillió szegény országa lettünk

Ferge Zsuzsa: négymillió szegény országa lettünk

Az adórendszer annak a bizonyítéka, hogy a magyar kormány a társadalmi vagyonegyenlőtlenségeket konzerválni szeretné. Az eredmény sikeresnek látszik – mondja a szociológus – ma Magyarországon 4 millióan szegénységben élnek.

Orbán Viktor közölte, hogy nem jóléti államot, hanem munka alapú társadalmat akar. Ennek lenyomata az adópolitika. Más országokban a központi forrásokból az egyenlőtlenségeket szeretnék csökkenteni, nálunk pont ellenkezőleg: a nem kimondott, de valóságos cél az egyenlőtlenségek növelése – mondta Ferge Zsuzsa szociológus a Népszavának adott interjújában. Más magyarázat nem lehet arra a tényre, hogy itthon a jól kereső és a éppen csak megélő is ugyanakkora adókulccsal adózik. Persze a középosztály megerősítése nem lenne rossz, hiszen az az alsó rétegeket is magával húzhatná,

ám ilyen módszerekkel mameluk (szolgai) réteget hoznak létre.

Kifejtette, hogy a manipuláció azért mindenütt, nyugati országokban is jelen van, de nálunk tökélyre fejlesztették. Közben az itthoni iskolarendszer minél ostobább, kérdéseket sem feltevő generációk kinevelésére törekszik. A nemtudás pedig kiszolgáltatottságot jelent. Ezért van napirenden a Magyar Tudomány Akadémia szétverése is.

Mindenek tetejébe létrejött a szegénységen bosszútálló állam is.

A statisztikai adatközléssel kapcsolatban is szomorú megállapításokat tett, ami végül is a ismeret, a tudással is összefüggésben áll. Szerinte a magyar statisztika olyan leszálló ágban van, amire a története során még nem volt példa. A kormányzati kutatóintézetek kapnak pénzt, a nem kormányzatiak a fennmaradásukért küzdenek. Alig találni fontos, releváns adatokat, amelyek a szegénységre vonatkoznának. És ez nem kizárólag a KSH-ra, hanem minden adatközlőre igaz. Az adóhatóság évkönyvében részletes kimutatás található a hivatal munkájáról – a jövedelmek és adók eloszlásáról szinte semmi. Noha hiányosak és pontatlanok az adatok, az a kép kirajzolódik, hogy

Magyarországon közel 4 millió ember él szegénységben, ezen belül 1,3 millió mélyszegénységben.

Ezen felül pedig az országban ma mindenki szorong. Még a hatalmon lévők is. Félnek nyilatkozni, mert tudják, hogy elég egyetlen rossz szó, és elvesztik az állásukat, körön kívül találják magukat.

Borítókép: Ferge Zsuzsa, MTI Fotó: Czimbal Gyula