Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eldőlt, kik felügyelik Matolcsyék működését a következő 3,5 évben

Eldőlt, kik felügyelik Matolcsyék működését a következő 3,5 évben

Az országgyűlés vita nélkül újra mandátumot adott a MNB felügyelő bizottságának korábbi tagjainak.

Megválasztotta a jegybank felügyelő bizottsága (fb) elnökének a parlament Papcsák Ferencet, korábbi fideszes parlamenti képviselőt hétfő délután. A felügyelő bizottság tagja lesz újra Madarász László, Szényei Gábor András, Nyikos László is. Az előbbi két tagot a Fidesz, míg Nyikos Lászlót – mint egyetlen ellenzéki tagot – a Jobbik delegálta. Más ellenzéki pártoknak nem osztottak lapot a jelölteket kiválasztó gazdasági bizottsági ülésen.

Mind az elnök, mind a három tag az előző ciklusban is tagja volt a jegybank működését ellenőrző testületnek, ám ott sok vizet nem zavartak, így például a jegybanki alapítványok ügyeit nem is vették napirendre. Az előző testület napirendjére került viszont az MNB Értéktár programja – vagyis a jegybanki műkincs-vásárlások –, ami a testület szerint ugyan nem szokványos jegybanki tevékenység, de nem is ellentétes a szabályokkal.

Az MNB fb-elnök havi bruttó 3,5 milliós tiszteletdíjat kap, míg a tagok 3 milliós jövedelmet húznak munkájukért. A testület még nem teljes, a kormány további két tagot jelölhet az így hattagúvá váló bizottságba – erre várhatóan napokon belül sort kerít Varga Mihály pénzügyminiszter.

A most megválasztott fb-tagok mandátuma az új országgyűlés megalakulásig él – erre várhatóan 2022 májusában kerül sor. 2018 májusában alakult meg az új parlament, ám az elmúlt hónapokban fb nélkül működött a testület. Ugyanakkor a kormány készül a jegybanktörvény módosítására, amely tágítaná a mandátumot: eszerint a most megválasztott tagok mindaddig betölthetik pozícióikat, amíg az utódokat meg nem választják.