Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az apróért is lehajolnak a magyar milliárdosok

Az apróért is lehajolnak a magyar milliárdosok

Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásként Homlok-Mészáros Ágnes 32 920 forinthoz jutott hozzá. Azért persze ebben a vidékfejlesztési támogatásban nem a felcsúti üzletember lánya a legnagyobb hal.

Bár még tavaly év végéhez köthető, de az uniós források kifizetését közlő oldalon a napokban jelent meg egy méretes lista, amelyben illusztris helyen, több Csányi Sándorhoz, nem is olyan régen Simicska Lajoshoz és Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozás, személy feltűnik fel – sőt a felcsúti vállalkozó esetében szinte a teljes család megtalálható. A lista a „mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásokat” sorolja.

Az uniós agrártámogatások és pályázatok között otthonosan mozgó szakértő a Zoom.hu-nak ugyanakkor sietett jelezni, hogy alanyi jogon járó forrásokról van szó ebben az esetben. Hozzátette: már persze abban az esetben, ha a gazdálkodó hajlandó biztosítást kötni gazdaságára, terményeire. Amennyiben ilyet nem tesz, akkor ez a pénz nem jár. Ha viszont ezt megköti, akkor az erre fordított forrásait uniós pénzeket is felhasználva részben ellentételezik – folytatta.

Vagyis, ha nem is helyből, de jár a pénz, ehhez csupán meg kell kötni a biztosítást egy társasággal.

A lista élén egy többek között gyümölcstermesztésben érdekelt váci Eurotrust Consult Kft. áll. Számukra az említett jogcímen 51,2 millió forintot fizettek ki. A Pest megyei cég után közvetlenül a Csányi Sándorhoz köthető Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt. található 37,1 millióval, míg a harmadik legnagyobb összeget kapott cég is a Bólyi Zrt. csaknem kereken 28 millióval. A lista elejében további Csányi-érdekeltség is feltűnik, például a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt., amely egyszer 22, majd 20 millióval is megtalálható.

A forráshoz jutott cégek között fellelhető a közelmúltig Simicska Lajos érdekkörében lévő, azóta egykori üzlettársához, Nyerges Zsolthoz került Lajta Hanság Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. is. Előbbi 12 millió, utóbbi 2,4 millió forint díjtámogatáshoz jutott hozzá.

Mészáros Lőrinc esetében nagyobb a szórás a listán.

Nemcsak a felcsúti vállalkozó mezőgazdasági cége az Aranykorona Zrt. és a Búzakalász 66 Kft. jutott támogatáshoz, egyébként előbbi 3,9 millióhoz, utóbbi pedig 1,7 millióhoz, hanem maga Mészáros Lőrinc is. Ráadásul többször is, egyszer 385 089 forinthoz, míg a másik tétel 83 105 forintról szól. Ezen felül felesége Mészárosné Kelemen Beatrix is kapott díjtámogatást, egészen pontosan 783 696 forinthoz. Továbbiakban pedig az ország immár valószínűleg leggazdagabb üzletemberének mindkét lánya megtalálható a felsorolásban, Mészáros Beatrix 156 773 forinttal, míg Homlok-Mészáros Ágnes 32 920 forinthoz jutott hozzá.

Forrásunk hangsúlyozta, hogy „felelősen gazdálkodónak így is kell tenni”, a termelését biztosítani kell. A Széchenyi 2020 oldalon fellelt pályázat szövege szerint egyébként védelem a biztosított növénykultúrák esetében többek között jégesőkárra, árvízkár, vagy fagykárra vonatkozik. Ha rendelkezik a gazdaság élő biztosítással, akkor a megállapított kárösszeg 100 százalékát megkaphatja – jelezte. Amennyiben nem, akkor a kárenyhítési alapból ez maximum a kár 50 százaléka lehet. Hozzátette, hogy az összegekből sok következtetést nem lehet levonni, azt viszont a Mészáros család esetében is kiderül, hogy „olyan méretű területekről lehet szó, amelyen azért van mit védeni” – jegyezte meg.