Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A NAV megy rá azokra, akik nem fizetik be a bevándorlási különadót

A NAV megy rá azokra, akik nem fizetik be a bevándorlási különadót

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben jelezte, hogy “a NAV szigorúan ellenőrzi a bevándorlási különadóra vonatkozó szabályok végrehajtását. Ha a NAV megállapítja az adófizetés elmulasztását, akkor nemcsak az adóhiányt (az eltitkolt adót) kell megfizetni, hanem a szankciókat is. Eljárási szabálysértés esetén (így például ha a szervezet elmulasztja a nyilatkozatadást) mulasztási bírsággal kell számolni, aminek a mértéke mulasztásonként félmillió forint. Amennyiben a revizorok az ellenőrzéskor azt állapítják meg, hogy a törvényben foglalt kötelezettségek nem teljesültek, akkor a megállapított adóhiány mellett adóbírság, illetve késedelmi pótlék is kiszabható az érintett adózó terhére.”

Indoklásként azt hozták fel, hogy az “Országgyűlés júliusi döntése alapján a bevándorlást segítőket pénzelő szervezeteknek bevándorlási különadót kell fizetniük. Az első bevallást szeptember 17-ig, azaz máig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni.”

Azt is hozzátették, tudják, hogy egyes szervezetek nyíltan a magyar törvények és adószabályok kijátszásáról beszélnek.

Helsinki, az Amnesty és a Migration Aid nem fog fizetni

A Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International nem fog bevallást készíteni, és nem fizeti be a hétfőig esedékes bevándorlási különadót. Az RTL Klub vasárnap esti híradójának úgy nyilatkoztak a szervezetek, hogy úgy ítélik meg rájuk nem vonatkozik a jogszabály. Demeter Ákos, az Amnesty International jogi szakértője a csatorna munkatársainak úgy nyilatkozott, hogy “vannak olyan szervezetek, mint az Amnesty, ami kampányol azért, hogy Magyarországon emberségesebben bánjanak a menekültekkel és menedékkérőkkel. Van olyan szervezet, ami jogi segítséget nyújt menekülteknek és menedékkérőknek, ám alapvetően senki nem dolgozik azért, hogy a bevándorlást elősegítse.”

A Helsinki Bizottságnál is hasonló véleményen voltak, míg a Migration Aidnél úgy nyilatkoztak, hogy egyelőre nem találtak olyan ügyvédet, aki meg tudta volna mondani, hogy rájuk vonatkozik-e a jogszabály.