Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Út a halálba: így lett orosz politikai fogoly az ünnepelt ukrán rendezőből

Út a halálba: így lett orosz politikai fogoly az ünnepelt ukrán rendezőből

Oleh Szencov ukrán rendező nevét egykor még Brazíliában is ismerték, de aztán jött a 2014-es Majdan téri tüntetés és a Krím elfoglalása. Szencov mára már nem művészként, hanem éhségsztrájkoló politikai fogolyként kerül be a hírekbe.

Nem is olyan régen, 2011-ben még világszerte ünnepelték Oleh Szencov ukrán rendező akkori filmjét, a Gámert. Az alkotást ukránul és oroszul vetítették, később még az orosz filmkészítők céhe is díjazta a filmet. Szencov azok közé tartozott, akik támogatták a 2014-es Majdan téri, kijevi függetlenségért harcoló tüntetőket. Csakhogy az ukrán rendező feleségével és két gyermekével Szimferopolban élt, ami történetesen a Krím-félszigeten található és az oroszok általi annektálását ő is ellenezte.

Az Amnesty International beszámolója szerint a rendezőt 2014. május 10-én otthonában letartóztatta az orosz biztonsági szolgálat. Azzal vádolták, hogy terrorista csoportot szervezett és terrorcselekményre készült, illetve két gyújtogatásos akció elkövetésével is meggyanúsították.

Zacskót húztak a fejére és addig fojtogatták, míg elvesztette az eszméletét,

azzal fenyegették, hogy megerőszakolják és megölik, ha nem vallja be, hogy robbantásokat szervezett. Szencovot ezután átszállították Moszkvába, ahol 17 nap után találkozhatott ügyvédjével.

Húsz év börtönre ítélték

Tárgyalása elejétől kezdve bohózat volt, ugyanis két olyan tanú bizonyította a rendező bűnösségét, akik hétéves börtönbüntetésüket töltötték akkor. Szencov a tárgyalásán világossá tette: politikai színjátéknak tartja az eljárást.

„Abban sem vagyok biztos, hogy ez a bíróság bíróság-e egyáltalán, szóval úgy döntenek, ahogy akarnak”

– idézte egy, a bírósági tárgyalásán elhangzott mondatát az AFP hírügynökség. A férfi már első tárgyalására zúzódásokkal érkezett, amiről állította: egy napon át verték, hogy beismerő vallomást csikarjanak ki belőle. A bíróság viszont nem vizsgálta ki az ügyet, mondván a férfi saját magának okozta a sérüléseket, és különben is, lelkesedik a szadomazochizmusért. Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió is az elejétől kezdve elítélte a rendező elleni eljárást, a nyugati világ szerint egyértelmű, hogy Szencov – sok más társával együtt – politikai fogoly.

Az Orosz Emberi Jogi Bizottság sajtóközpontja által 2018. augusztus 10-én közreadott kép a bebörtönzött Oleh Szencov ukrán filmrendezőről az oroszországi Szalehard közelében fekvő Labytnangiban augusztus 9-én./MTI/EPA/Orosz Emberi Jogi Bizottság

A rendezőt végül a Rosztov-na-Donu-i katonai bíróságon 2015-ben 20 év börtönre ítélték – az ügyész 23 évet kért rá –, a rendező az ítélethirdetéskor elénekelte az ukrán nemzeti himnuszt. Petro Porosenko ukrán elnök akkor Facebook oldalán azt írta:

„Bírd ki, Oleg. Az idő eltelik, és akik ezt a szabálytalan bírósági eljárást megszervezték, hamarosan a vádlottak padján találják magukat.”

Tarr Béla is kiállt mellette

A filmes társadalom évek óta követeli, hogy a rendezőt engedjék szabadon. Az Európai Filmakadémia Vlagyimir Putyinnak és számos orosz közjogi méltóságnak küldött többször is levelet a rendező ügyében, az egyik ilyet Tarr Béla is aláírta.

Sokat elárul a helyzetről, hogy a Putyin közelinek számító, Krím-félsziget elfoglalását támogató, ünnepelt orosz rendező, Nyikita Mikhalkov is a bebörtönzött Szencov szabadon engedéséért emelte fel a hangját.

Világszerte az orosz nagykövetségek előtt összegyűlve tüntettek a rendezőért, több aktivista, de még az Európai Parlament egyik zöld párti képviselője, Rebecca Harms is az idén nyári Oroszországban megrendezett futball-világbajnokság bojkottjára szólított fel. Az idei Szigeten maroknyi szimpatizáns tüntetett a rendezőért.

Legutóbb a Velencei Filmfesztivál zsűrije, többek között az Oscar-díjas Guillermo Del Toro, a szintén Oscar-díjas Christoph Waltz és Naomi Watts adott ki közleményt, hogy Oleh Szencovot engedjék szabadon, de Emmanuel Macron, Johnny Depp és Stephen King is kiállt már érte.

De hiába emeli fel a hangját a rendezőért a nyugati világ és fél Hollywood, Szencov továbbra is börtönben van. Az Amnesty információi szerint már több embertelen fogva tartási intézményt megjárt.

Hónapok óta nem eszik

Szencov idén májusban kezdett éhségsztrájkba, hogy nyomást gyakoroljon az oroszokra annak érdekében, hogy engedjenek el hatvannégy, Oroszországban raboskodó ukrán politikai foglyot. A BBC beszámolója szerint az ukrán ombudsman, Ljudmila Denyiszova arra panaszkodott, hogy mikor meg akarták látogatni a férfit a börtönben – miután erről Porosenko ukrán és Putyin orosz elnök megegyezett – az orosz hatóságok egyszerűen nem engedték be, mondván: Szencov orosz állampolgár.

Az ukrán ombudsman már ekkor sejtette, hogy a rendező egészségi állapota nem jó, az erre vonatkozó orosz tájékoztatásnak pedig nem hittek. Szencov édesanyja még júniusban írt Putyinnak levelet, melyben arra kérte az elnököt, engedje szabadon a fiát.

„Kérem, ne tegye tönkre az életét. Négy éve börtönben van. A gyermekei várnak rá, a legkisebb autizmussal él. Küzdenek nélküle”

– állt a levélben. A Duma szóvivője erre mindössze annyit reagált, hogy megkapták a levelet, továbbították az elnöki kabinetnek, de ez a folyamat több lépcsős és ennél többet nem is tud mondani. Aztán idén augusztusban, a rendező unokatestvére, Natalya Kaplan kapott levelet a börtönben ülő Szencovtól, melyből kiderült, a férfi borzasztó állapotban van.

„Alig tud felállni. Azt írja, közeleg a vég.”

Ekkor az ukrán ombudsman Facebook-oldalán tett közzé képeket a rendezőről azzal a megjegyzéssel, hogy a férfi nagyon aktív volt, tévét nézett, olvasott és időről időre írt, és bár meglehetően rosszul néz ki, az állapota kielégítő. Szencov ügyvédje viszont már arról beszélt, hogy a rendező harminc kilót fogyott és a szívműködése is lelassult, több foga kiesett, haja kihullott.

Megírta végrendeletét

A legfrissebb hírek szerint a továbbra is éhségsztrájkoló Szencov megírta végrendeletét, mivel a több hónapos éhségsztrájk miatt visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedett.

„Már feladtam a hitet, hogy hamarosan szabadlábra kerülhetek, és boldogan Kijevben élhetünk” – ez állt az unokatestvérének küldött levelében, melyben arról is ír, hogy szédül, forog körülötte a világ és merevek a végtagjai.

Bár csepegtetőn keresztül tápanyaghoz jut, a 42 éves rendező továbbra sem vesz magához élelmet, ezért mostanra már véroxigénhiányban szenved. Ügyvédje szerint főleg szív- és érrendszeri, vese- és májkárosodást szenvedett.

MTI/EPA/AFP pool/Jurij Kadobnov

Az orosz föderációs büntetés-végrehajtási szolgálat viszont tagadja a híreket. Azt ugyan elismerik, hogy a Jamali Nyenyecföldön lévő Labitnangiban található börtönben fogságát töltő Szencov állapota súlyos. Közölték, a férfi naponta részesül orvosi és terápiás ellátásban, és különböző tápanyagokat kap. Az orosz hatóságok szerint a férfi állapota továbbra is kielégítő, de ha életveszélyessé válna az állapota, akkor átszállítanák egy egészségügyi intézménybe.

Mindeközben az Európai Néppárt Szencovot jelölte a Szaharov-díjra, amit 1988 óta minden évben az emberi jogok védelméért és gondolatszabadságért ítélnek oda.

A díjat és a velejáró oklevelet, illetve pénzt személyesen adja át Strasbourgban az Európai Parlament elnöke. A díjat tavaly a venezuelai demokratikus ellenzék és politikai foglyok kapták.

Borítóképen a bebörtönzött Oleh Szencov ukrán filmrendező szabadon engedését követelő tüntetők a rendezőt ábrázoló portrékkal az arcukon a prágai orosz nagykövetség előtt 2018. augusztus 28-án/MTI/EPA/Martin Divisek