Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sírni fog, hogy milyen futballtörpék juthatnak ki az Európa-bajnokságra

Sírni fog, hogy milyen futballtörpék juthatnak ki az Európa-bajnokságra

Bár nem mindenki érti a lebonyolítását, a most zajló Nemzetek Ligájának lesz egy olyan vívmánya, hogy egy igazán alacsonyan jegyzett válogatott is ott lehet majd a következő futball-Eb-n.

Sokan szoktak fanyalogni a futball-világbajnokságok kapcsán, hogy az egyes földrészeknek garantált helyek miatt sok olyan csapat is kijut, amelyek egyáltalán nem lennének odavalóak. Ez most aztán tényleg így lesz a következő foci-Eb-vel, amelynek ugyan nem nő tovább a létszáma a legutóbbi 24-ről,

de egy újítás miatt lesz ott legalább egy nagyon kakukktojás név.

Bár nem mindenki érti a lebonyolítását, a most zajló Nemzetek Ligájának van egy olyan trükkje, hogy egy igazán alacsonyan jegyzett válogatott is kijuthat rajta keresztül a 2020-as Eb-re.

Nemrég részletesen elmagyaráztuk az 2018 őszén zajló NL lebonyolítását és abban van egy fontos részlet. Mégpedig az, hogy a hagyományos Eb-selejtezők után (amelyeket 2019-ben játszanak a csapatok) a Nemzetek Ligájában elért helyezések alapján négy fennmaradó Eb-helyért a ki nem jutott csapatok rájátszásban vesznek részt. És a NL mind a négy divíziója egy-egy helyhez jut.

A játékosok nem értik, de nekünk létkérdés az új európai focisorozat

A játékosok nem értik, de nekünk létkérdés az új európai focisorozat „Ez egészen bonyolult. Nem tudom, ti sajtómunkások mit gondoltok róla. A főnök eléggé beleáasta magát, most már benne van a fejében. Megpróbálta nekünk a lehető legjobban elmagyarázni” – ezt Harry Maguire, a Leicester City és az angol válogatott védője mondta a most induló Európai Nemzetek Ligájáról, az ENL-ről.

Vagyis garantált, hogy a D jelű divízióból is kikerül egy Eb-induló. Márpedig itt a magyarnál is sokkal lejjebb sorolt csapatok vannak, így ne lepődjön meg senki, ha például Azerbajdzsán, Macedónia vagy Fehéroroszország, esetleg Feröer ott lesz a 2020-as tornán, mi meg nem.

A lebonyolítás az lesz, hogy a ligák csoportgyőztesei (ligánként 4-4 válogatott) vesznek részt ebben a rájátszásban – de csakis azok, akik az Eb-selejtezőn elbuktak. A rájátszás lebonyolítása fura lesz, mert két elődöntőt és döntőt játszanak, valamennyi egymeccses párharc lesz, és semleges pályán rendezik őket.

De nézzük meg, kik játszanak ebben a D-ligában. A csoportbeosztás:

  • 1. csoport: Grúzia, Lettország, Kazahsztán, Andorra
  • 2. csoport: Fehéroroszország, Luxemburg, Moldova, 4. San Marino
  • 3. csoport: Azerbajdzsán, Feröer, Málta, Koszovó
  • 4. csoport: Macedónia, Örményország, Liechtenstein, Gibraltár

Ennek a ligának a csapatai közül jó eséllyel senki nem fog kijutni a hagyományos selejtezőkből, amelyet 2019 tavaszán és őszén játszanak majd. Így 2020 tavaszán a négy D divíziós csoportgyőztes a rájátszásban megküzd majd az egyik fennmaradó Eb-helyért.

Nézzük, hogy melyik csapatok a legesélyesebbek arra, hogy erre a D divíziónak járó helyre odaérjenek. Lement két forduló az NL-ből, latolgassunk egy kis esélyt.

Azerbajdzsán: Elvileg az azeriek lennének a toronymagas esélyesei a divíziónak járó helyre, mert a kiemelési sorrendben az első helyre kerültek. A klubfocijuk egyre magasabbra ér (a Qarabag megint ott van az Európa-ligában és jóval magasabb besorolást kapott, mint a Videoton), és van egy extra motiváció is. Ugyanis a 2020-es Eb-n Bakiban is rendeznek meccseket (összesen 13 európai városban lesznek a találkozók), ha Azerbajdzsán kijutna, akkor hazai pályán játszaná két mérkőzését. Az azeriek azonban rosszul kezdték a sorozatot, csak döntetlenre jutottak előbb hazai pályán Koszovóval, majd idegenben Máltával is, a két meccsen egy gólra volta képesek. Ráadásul a csoportjukban van Feröer és Koszovó is.

Fehéroroszország. Az ország hasonló cipőben jár, mint Azerbajdzsán, vagyis itt is van kiemelkedő klubcsapat (a BATE Boriszov rendszeres résztvevője az európai kupáknak), de válogatott szinten még nem jött meg az áttörés. Talán most az NL-lel és ezzel a fura lebonyolítással meglehetne a nagy siker, az Eb-részvétel. Csakhogy San Marino 5-0-s legyalulása után Moldovában döntetleneztek, így a legnagyobb riválisnak mondható Luxemburg egyelőre egy hajszállal jobban áll.

Feröer: Az északi szigetek focistái minket is megszorongattak az utóbbi időben, így nem esélytelenek megnyerni a 3. csoportot Azerbajdzsán előtt sem. Azonban nem rajtoltak jól, mert a Málta elleni 3-1-es győzelem után kikaptak Koszovóban a feröeriek.

Koszovó: A nem is teljesen önálló ország válogatottja elég nagyot dobbanthat, a 3. csoportot ugyanis vezeti két forduló után az NL-ben. Négy pontja van a koszovóiaknak, úgy, hogy a leggyengébbel, Máltával még nem is játszottak. A tenyérnyi kis ország elég sok jó futballistát termelt ki, ők azonban Európa több válogatottjában szerepelnek, azonban van rá lehetőség, hogy mégis Koszovót válasszák. Az NL még csak a második sorozat, amelyben elindult az ország (az első az idei a vébé selejtezője volt), de nem teljesen kizárt, hogy most meglepetést okoznak és a rájátszásig jutnak. Vagy tovább.

Luxemburg: A németalföldi ország focijával összefutottunk mi magyarok többször is az elmúlt egy évben, és nem felénk dől el a mérleg nyelve. A válogatott kikapott tavaly Luxemburgban 2-1-re barátságos meccsen, a Honvéd idén kiesett az EL-ben a Niederkorn ellen, és csak a Videoton szűkös BL-továbbjutását (a Dudelange ellen) vehetjük sikernek. Igaz, utóbbi csapat, történelmi tettet végrehajtva ott lesz az EL csoportkörében, első luxemburgiként. Úgyis kezdték az NL-t, mint akiket nem lehet megállítani: hét gól lőttek, igaz, Moldova (4-0 hazai pályán), és San Marino (3-0 idegenben) ellen, a nagy rivális fehéroroszokkal még nem csaptak össze.

Macedónia: A balkáni ország még közel sem járt nagy futballtornához, és a klubjai sem vitézkednek Európában, Most azonban van egy komoly esélyük, mert két győzelemmel rajtoltak (egy gibraltári 2-0-val és egy Örményország elleni 2-0-lal).