Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sorozatos gázrobbanások az Egyesült Államokban

Sorozatos gázrobbanások az Egyesült Államokban

Gázrobbanások történtek az egyesült államokbeli Bostontól északra fekvő településeken helyi idő szerint csütörtök este, mert eltört egy gázvezeték; több házban tűz keletkezett, százakat kellett kimenekíteni. A balesetben egy 18 éves fiú életét vesztette és többen megsérültek.

Az esetről Massachusetts állam rendőrsége adott tájékoztatást a Twitter közösségi oldalon. A beszámoló szerint a tüzek Lawrence településen és a szomszédos Andoverben, illetve Észak-Andoverben keletkeztek. A lángok miatt sűrű füst borítja a területet.

A rendőrség közölte, hogy 70 tűzesetet, robbanást vagy gázszivárgást jelentettek. A lángok megfékezésére mintegy 50 tűzoltóállomás munkatársait mozgósították.

A tűzben több tucat épület rongálódott meg. A hatóságok százakat evakuáltak. A rendőrség hangosbemondón keresztül szólította fel az érintetteket otthonaik haladéktalan elhagyására. A gáz mellett az áramszolgáltatást is felfüggesztették a szóban forgó területeken, hogy elkerüljék a további baleseteket.

Lawrence kórházában 13 embert kellett ellátni füstmérgezés vagy sérülés miatt. Egy válságos állapotban lévő sérültet átszállítottak egy bostoni kórházba, ahol már nem tudták megmenteni az életét. A 18 éves fiú autójában tartózkodott, amikor a robbanás következtében ráomlott egy kémény. Andoverben legalább hárman sérültek meg, köztük egy tűzoltó.

Az előzetes vizsgálatok szerint túlnyomás feszíthette szét a Columbia Gas nevű gázszolgáltató szóban forgó gázvezetékét – közölte Michael Mansfield andoveri tűzoltóparancsnok.

A történteket követően a Columbia Gas szakemberei fokozatosan csökkentették a nyomást a vezetékben, illetve elzárták azt egy nagyobb, néhány ezer méteres szakaszon – derült ki hírügynökségi forrásokból.

A Columbia Gas a baleset előtt néhány órával bejelentette, hogy fejlesztési munkákat kezd Massachusetts-szerte, beleértve azt a területet, ahol a robbanások történtek. Egyelőre nem tudni, hogy a baleset idején már megkezdődtek-e a munkák a térségben. A szolgáltató vizsgálja a robbanássorozat lehetséges okait. Egy szakértő, Brigham McCown példátlannak nevezte a történteket. Az amerikai gázszolgáltatók gyakran kerültek bírálatok kereszttüzébe az elmúlt években, mert nem tartják megfelelően karban az egyre öregedő vezetékrendszert. (MTI)