Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Prímán nőtt az építőipar a nyár közepén

Prímán nőtt az építőipar a nyár közepén

Az azért figyelmeztető, hogy új szerződést nem nagyon kötöttek épületek építésére.

Júliusában az építőipar a nyers adatok szerint kereken 38 százalékkal nőtt az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar 4,5 százalékkal bővült az előző havihoz mérten.

Mindkét építményfőcsoport termelése fejlődött: az épületek építése 28,5, az egyéb építményeké 48,3 százalékkal – derül ki a KSH friss, pénteki jelentéséből. Az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

  • Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 60,0, az egyéb építmények építésében 43,7, a speciális szaképítésben 20,2 százalékkal fejlődött.
  • A megkötött új szerződések volumene 70,3 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor az igencsak figyelmeztető, hogy az épületek építésére kötött szerződéseké 1,8 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 134,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Július folyamán közlekedési infrastruktúra és távközlési hálózat fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.
  • Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 61,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.