Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megkezdte Florence a pusztítást Amerika partjainál – százezrek ragadtak csapdában

Megkezdte Florence a pusztítást Amerika partjainál – százezrek ragadtak csapdában

Erős áradásokra számíthatnak Észak- és Dél-Karolina lakói. Cikkünk folyamatosan frissül.

Hiába is gyengült 4-esről 2-es erősségűre a Florence nevű hurrikán, még mindig halálos erejű lehet. A Nemzeti Időjárás Szolgálat (NWS – National Weather Service) felhívta Észak-és Dél Karolina lakóinak figyelmét, hogy nem csak a part menti települések lakói vannak veszélyben, hiszen a heves esőzés komoly áradásokat okozhat minden folyó vagy bármilyen vízfelület közelében. Florence Wilmington közelében, Wrightsville Beach-nél érte el a partot. A hurrikán mozgását itt követheti élőben:

A keleti parti államok lakói leginkább attól félnek, hogy megismétlődik a két évtizeddel ezelőtti tragédia. A Fran hurrikán ugyanis 2016-ban, a legtöbb, tizennégy halálos áldozatot Észak-Karolinában követelte. Többen autóbalesetben vesztették életüket, sokan közvetlenül a viharban haltak meg, de volt olyan is, aki szívinfarktust kapott.

Florence foglyai

A tengerparti utcákat már teljesen elárasztó hurrikán százezreknek ( 12:35 UPDATE: közel 380.000 embernek) okozott áramkimaradást. New Bern városában máris 150 ember kellene evakuálni, akik a megemelkedett vízszint miatt nem tudtak kimeneküli otthonukból.

Peggy Perry, a 150 csapdába esett karolinai egyike, azóta beszélt a CNN-nek: „Néhány másodpercen belül derékig elárasztotta a házunkat a víz, így mind a négyen a padláson ragadtunk. Már majdnem négy órája itt vagyunk és azon gondolkozunk, hogy kitörjük az ablakot, hogy ki tudjunk jutni.”

A Florence hurrikán érkezésére készülve otthonukból kiköltöző emberek egy iskola előtt várnak bebocsátásra az észak-karolinai Wilmingtonban Fotó: MTI/EPA/Caitlin Penna (A képre kattintva galéria nyílik!)

Egy másik hölgy Christine Meinhold viszont nem a menekülést tervezte, hanem azt, hogy átvészeli valahogy a Florence pusztítását a lakásában, mert nem tudta megszervezni, hogy mind a hét kutyáját magával vigye. Története már szerdán napvilágot látott, ezért közösségi gyűjtést szerveztek neki, hogy bérelhessen egy teherautót, amivel átviheti házi kedvenceit Tennessee-ben élő családjához. Az akció sikeresen zajlott.

Ami pedig az árvíznél is hatalmasabb károkat okoz, az az elképesztő erősségű szél. Ezen a felvételen jól látható, amint Florence egy benzinkutat néhány másodperc alatt teljesen elsodor:

14:30 UPDATE : Időközben elértünk egy Észak-Karolinában élő magyar hölgyet, Juditot, aki már korábban is nyilatkozott nekünk. Ő a következőkről számolt be: „Tegnap kicsit délebbre fordult és lelassult a hurrikán. Mostanában ért csak partot a közepe valahol Wilmington közelében. Greenville-ben ebből annyit éreztünk, hogy a szél és az eső is erősebb volt, ám a parton sajnos mar most hatalmas károkat okozott. Miután megült és »forgott« a part előtt, óriási esőt dobott le. Összehasonlításként, az Irene okozta New Bernben eddig a legnagyobb áradást: akkor a víz legmagasabb állása közel 8 láb volt – ezt a szintet az áradás itt már tegnap elérte meg délután, és azóta csak emelkedik. Nálunk éjszákara kijárási tilalom volt, amit most 8-kor oldottak fel. Itt még egyelőre van áram, de a parton – New Bernnél és környékén már tegnap déltől nincs és nem is tudják megjavítani.”

13: 45 UPDATE: 62 embert – köztük egy újszülöttet és több kiskorút – egy Jacksonville-i Triangle Motor Inn nevű hotelből kellett kimenekíteni, miután az épület a hurrikán miatt veszélyessé vált – a tűzoltóknak sikerült mindenkit sértetlenül egy biztonsági pontra szállítani.

15:35 UPDATE: A hatóságok és meteorológiai szolgálatok több biztonsági tanácsot is megosztottak közösségi oldalaikon, például, hogy:

  • semmiképpen se vezessenek vagy gyalogoljanak át a hömpölygő áratadton
  • amennyiben elmegy az áram, ne indítsák be a gázturbinás generátorokat
  • legyen kéznél az elsősegélycsomag
  • azokon a területeken ahol az áradás a házakba is beférkőzött, inkább a tetőkre meneküljenek a padlás helyett – mert még mindig biztonságosabb kint, ahol az ember esetleg ki van téve a természeti erőknek, mint zárt térben, ahonnan viszont nincs gyors menekülési lehetőség.

16:30 UPDATE: Florence az előrejelzésekkel szemben, most enyhén dél fele indult, ez az amit a meteorológusok a „wobble” vagyis imbolygás szóval szoktak illetni. Ez elsőre ártalmatlannak tűnik, de azt is okozhatja, hogy újra a tenger felett tombol majd, majd ismét partot ér, ezúttal Dél-Karolinában, ahol még erősebb lesz a pusztítás mint az első alkalommal.

Évről évre erősebbek

Ha megfigyeljük az elmúlt 100 évet, azt láthatjuk, hogy a keleti part jogosan aggódik: a hurrikánok ugyanis egyre erősebbek és egyre tovább tartanak. Csupán az elmúlt 24 évben, tizenöt olyan időszak volt amikor rendkívüli erősségű szélvihar csapott le.

Wilmingtonban az eddigi második legmagasabb forgási sebességet mérték: 105 mérföld (168 km) per óra – ezt csak a a Helen előzte meg eddig, 1958-ban, 135 mérföld (217 km) per órával.

Florence pontos útvonalát pontosan kiszámolni természetesen nem lehet, de ezen az ábrán nagyjából lehet látni, merrefelé várható még a tombolása:

Forrás: Facebook / NOAA NWS National Hurricane Center

Borítókép forrása: MTI/AP/Tom Copeland