Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Négy szervátültetésben résztvevő beteg örökölt mellrákot a szervdonortól, hárman meghaltak

Négy szervátültetésben résztvevő beteg örökölt mellrákot a szervdonortól, hárman meghaltak

Egy roppant tragikus és szokatlan esetről számolt be egy  holland orvoscsoport. Négy szervtranszplantáción átesett beteg örökölt mellrákot a donoruktól. A négyből hárman meghaltak. 

Az 53 éves donor eredetileg agyvérzésbe halt bele még 2007-ben. Halála után a felajánlott szervei (szív, vesék, máj, tüdő) átültetésre kerültek úgy, hogy a szervek állapotát nem vizsgálták meg megfelelően. Öt beteg kapta meg őket, ebből négyen jelentkeztek a számos esetben halálos kór, a mellrák tünetei.

Elsőként a donor szívét megkapó beteg hunyt el öt hónappal a transzplantáció után. Halálának oka vérmérgezés volt. Tizanhat hónappal később a egy másik betegen agresszív mellrákot diagnosztizáltak, hat évvel később pedig további háromnál.

Mivel a páciensek megbetegedése és a betegségek közötti összefüggés, valamint a közös donor ténye roppant gyanús volt, az orvosok kivizsgálták az esetet. Egy speciális DNS vizsgálat segítségével képesek voltak összehasonlítani a betegek rákos sejtjeit a donor genetikai profiljával. Az eredmény egyszerre volt megdöbbentő és rendhagyó, ugyanis kiderült, hogy

a páciensek a daganatokat a donortól örökölték.

Szakértők állítása szerint egy a tízezerhez az esély, hogy egy donor szerveinek a megvizsgálása ilyen szinten mond csődöt és hagyja figyelmen kívül a szerv esetleges fertőzöttségét, transzplantációra alkalmatlanságát. Ugyanakkor a szakértők azt is elimserik, hogy a szervek melegentartása segítheti a rákos sejtek cirkulálását.

Az első beteg, akibe a donor tüdejét ültették át 2009-ben halt meg. Mire diagnosztizálták nála a betegséget, addigra a daganat áttétessé vált. Ugyan ez történt további kettővel, ők egy vesét és a máját kapták a donornak. Igaz, az 59 éves, vesét megkapó idős hölgy túlélte volna, ha eltávolíttatja a transzplantált szervet, azonban félt a további komplikációtól.

Az öt transzplantáción átesett páciensből csupán egy élte túl. Kemoterápiával sikerült kigyógyítani a rákból.

(Independent)