Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hiába riogat Orbán, engedély nélkül semmit sem tehetnének az uniós határőrök

Hiába riogat Orbán, engedély nélkül semmit sem tehetnének az uniós határőrök

„Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő mondatával csak egy gond akad:

ilyen formában egyáltalán nem igaz.

Angela Merkel a Bundestagban mondott beszédében a héten valóban arról beszélt, hogy meg kell erősíteni az Európai Unió külső határának védelmét, és ehhez a külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a Frontex EU-s határ-és partvédelmi szervezetnek. A német kancellár által emlegetett bizottsági javaslatokat szerdán Jean-Claude Juncker ismertette az Európai Parlament strasbourgi ülésén elmondott évértékelő beszédében, csakhogy ebben egészen más elképzelések szerepelnek, mint amit a magyar miniszterelnök kiolvasott belőle.

A hivatalos elképzelés az Európai Bizottság honlapján magyarul is megtalálható, ebből kiderül, hogy Brüsszelnek esze ágában sincs elvenni a nemzeti kormányok határőrizeti hatáskörét. Ehelyett a cél, hogy 2020-ig tízezer főre növeljék az Európai Határ- és Parti Őrség operatív állományát, akiket bármikor bevethessenek ott, ahol éppen szükség van rájuk a megnövekedett nyomás miatt. (Ilyen ország jelenleg Spanyolország, vagy Olaszország, de 2015-ben ilyen volt Magyarország is.)

„Azt szeretném, hogy 2020-ra 10 000 főből álló készenléti alakulat álljon fel, amely segítséget nyújt a több mint 100 000 tagállami határőrnek sok nehézséggel járó feladataik elvégzésében” – fogalmazott Juncker.

A 10 ezer fő – akiket Orbán Viktor zsoldosokként emlegetett – egy állandó, bármikor bevethető készenléti alakulat része lenne, ez ügynökségi alkalmazottakból, valamint a tagállamok által kirendelt vagy alkalmazott határőrökből és visszatéréssel foglalkozó szakértőkből áll majd.

Fontos viszont, hogy csak és kizárólag akkor vetnék be őket, ha ezt az érintett tagállam kéri, és akkor is az adott állam hatóságának felügyelete alatt dolgoznának.

Azaz ha például a magyar kormány kérné a segítségüket, akkor mindenben a Belügyminisztérium és a hatályos magyar jogszabályok szerint kellene eljárniuk.

Az uniós határőrök magyar kollégáikat kisegítve végeznék a határőrizeti feladatokat, ellenőriznék az okmányokat, engedélyeznék a beléptetést, bélyegeznék az okmányokat és engedélyeznék, vagy akár elutasítanák a beléptetést. Úgy, ahogy azt a magyar, vagy más jogszabályok megkövetelik. Ha pedig még ez sem elég: a „zsoldosoknak” a menekültekhez sem lenne közük, hiszen menekültügyi eljárást egyáltalán nem is végezhetnének, mivel az teljesen más hatáskörbe tartozik.

Orbán Viktor ráadásul elfelejtett még egy apróságot: 2015-ben, a menekültválság közepén éppen ő javasolta, hogy meg kell nyerni Görögországot, engedje át határvédelmét az Európai Uniónak. Úgy tűnik, a magyar kormányfőnek három éve még nem lett volna azzal gondja, hogy az EU rendészeti szerve vegyek át egy állam nemzeti határkörét.