Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bod Péter Ákos: Orbán Viktor veszélyzónába sétált

Bod Péter Ákos: Orbán Viktor veszélyzónába sétált

Bod Péter Ákos közgazdász a választások előtt a taktikai szavazókra buzdítók táborát erősítette. A jegybank korábbi elnöke a Zoom.hu-nak értékelte az április 9. óta eltelt időszakot, elemezte a gazdaság jelenlegi helyzetét, elmondta azt is, hogy miért jelenthet fordulópontot 2019.

„Ahogy az várható volt, a töredezett ellenzék nem tudta megakadályozni a kétharmados győzelmet. Azonban ha reálisan vizsgáljuk, jól látszik: a szavazók körülbelül fele úgy szavazott ellenzéki jelöltre, hogy esélytelenre voksolt” – mondta a Zoom.hu-nak Bod Péter Ákos közgazdász.

Figyelmeztető jelek

A jegybank korábbi elnöke az áprilisi országgyűlési választások előtt taktikai szavazásra biztatott, többször feltűnt a vásárhelyi polgármester, a szintén összefogásra biztató Márki-Zay Péter mellett. Bod Péter Ákos szerint mindez figyelmeztető jel kellene, hogy legyen a kormány számára. A magyarok ugyanis jellemzően nem taktikai szavazók, inkább szeretnek a győzteshez húzni.

2 millió ember lényegében úgy ikszelt, hogy tudta, jelöltje nagy valószínűséggel nem nyerhet.

Ez számára azt jelenti, hogy a magyar társadalom háromosztatú. Egyharmad a hatalom mellett áll, egyharmad nem tudja kire szavazzon, egyharmad pedig máshova voksolt. Ez szerinte szociológiailag teljesen instabil, de politikailag teljesen stabil.

Nemzetközi porond

„Ezért a kormányerők érdeklődése kifelé fordult, a miniszterelnök láthatóan a nemzetközi porondon akar szerepelni. Ő azonban Európa veteránja, aki a régmúltat képviseli, annak ellenére, hogy új erőként állítja be magát” – mondta a közgazdász.

Szerinte az uniós logika lassan eljut oda, hogy a következő szakaszban mélyíteni kell az EU-t, a bővítésre már nincs szükség. Az unió nincs rászorulva arra, hogy Romániához és Magyarországhoz hasonló államokkal bővüljön, arra viszont igen, hogy amelyik rendszer működik, az hatékonyabb legyen.

Orbán Viktor pedig túlságosan ellépett a kereszténydemokráciától, veszélyzónába sétált, ezért új szövetségesekre van szüksége.

Bod szerint bizonytalansággal teli időszak következik, ez pedig azért gond, mert időközben olyan feladatokat kellene elvégezni, amihez építkezés szükséges. Hozzátette, az oktatás modernizációja, az ipari forradalom negyedik szakaszára való felkészülés, a magyar kkv-k koncentrációs hulláma nem várhat tovább.

Gazdasági következmények

A jegybank korábbi elnöke a magyar gazdaság helyzetéről elmondta, kegyelmi időszakon vagyunk túl. A válság már felszívódott, az előtte tapasztalható javadalmi szint lassan visszatér.

Európában talán Görögországot leszámítva ez mindenhol sikerült, Magyarország idén érte utol magát.

Alacsony kamatszint és olajár, bővülő piacok jellemeztek bennünket. Némi politikai kockázatnövekedés is bekövetkezett, ezt azonban a piaci kockázatnövelés csökkenése ellensúlyozni tudta. Bod szerint 2019 fordulópontot jelent majd, hiszen a politikai és gazdasági kockázatok erősödnek.

„A fellendülés soha sem tart örökké, a konjunktúra a természeténél adódva egyszer véget ér. Új szakasz jön tehát, ez Magyarország szempontjából azzal jár, hogy a külpolitikai kockázatok is sokasodnak”– tette hozzá.

Rendszerváltás 2018. Márki-Zay Péter és Bod Péter Ákos Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A tét nélküli ellenzék

Mint mondta, a májusi európai parlamenti választások általában nem nyomnak majd sokat a latba más államokban. Nálunk azonban igen: a pártok, amelyek nem tudtak túllépni a saját árnyékukon tavasszal, és a taktikai összefogást nem tudták végrehajtani, azoknak ez az utolsó esélye, hogy megmutassák magukat. Hatalmi tét ennek ellenére csak a Fidesz számára létezik: ha sikerül tarolni, akkor az Orbán mögött álló uniós képviselők a miniszterelnök politikai ambícióit támogatják majd.

„A tét nélküli választások arra jók, hogy a polgárok odamondjanak a kormánynak, anélkül, hogy megbuktatnák azt. Májusban nem így lesz: tétje csak a Fidesz számára van, ezért aktív kampányt folytatnak majd”

– hangsúlyozta.

A kampány következményei

Mint mondta, ez a gazdasági szakemberek számára nem hangzik jól: az aktív kampány ugyanis zajjal jár. Szerinte a makromutatók alapján legalább két fokozattal feljebb kellene tartanunk a nemzetközi országbesorolásoknál. Kiemelte, teljesen egyértelmű, hogy a gazdaságpolitikai fordulatok miatt sorolnak vissza bennünket.

Ha lenne két nyugodt, csendes évünk, akkor kaphatnánk normális besorolást.

Kiemelte, 10-12 éve lineárisan csökken a magyar kormányzati színvonal, a visegrádi országoké azonban nem, ezért elhúznak mellettünk. Bod Péter Ákos elmondta, abban reménykedhetünk, hogy a folyamat a nyilvánvaló gyatraságai miatt megfordul, de egyelőre ez nem így tűnik.

„Nem szabadna kimaradnunk a tőkeáramlásból és a szaktudás bejöveteléből. Ebbe a migráció is beletartozik: egy Budapesten működő cégnek könnyen ide kellene tudni hoznia egy indiai, chilei és egy moldáv szakértőt, ha éppen arra van szüksége, de úgy, hogy az emberét ne migránsozzák le az utcán. Elég azonban megnézni, hogy mi történt ezen a területen az állami eszközökkel. A startupok, a virtuális cégek, a modern szolgáltatók helyzete a kormány politikája miatt igencsak kritikus.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs