Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Visszatér nyájához a szeretetteljes szegregáció apostola

Visszatér nyájához a szeretetteljes szegregáció apostola

„Sok mindent nem jól csinálunk, de akik imádkoznak, arra kérik a mindenható Istent, a megváltót, hogy igazítsa ki, adjon jó tanácsokat, hogy jó irányba menjenek a dolgok.“

(Balog Zoltán, 2016. augusztus 4-én a magyar baptisták 4. világtalálkozóján)

 

Nem történik drámai változás, hiszen a politikán túl is vannak fontos dolgok, amelyekért érdemes áldozatot hozni – nyilatkozta Balog Zoltán a reformatus.hu-nak arról, hogy lemond parlamenti mandátumáról, mert a Magyarországi Református Egyház és a gyülekezete visszahívja szolgálatba, ez pedig összeegyeztethetetlen a képviselőséggel. Az egyház lapjának adott interjújában a református lelkész exminiszter azt is mondta:

“Hálás vagyok Istennek, hogy részt vehettem az ország irányításában, és köszönöm a miniszterelnök úr bizalmát. Pártnak sosem voltam tagja, azt viszont sosem titkoltam, hogy azt a politikai irányzatot támogatom, amit a Fidesz és Orbán Viktor képvisel.”

Az nem egyértelmű, hogy Balog mire cseréli a parlamenti képviselőséget. A Zoom.hu kérdést küldött a Református Egyháznak, azt tudakolva: Balog vajon a Hold utcai gyülekezetéhez tér vissza, vagy valamilyen közegyházi megbízatást kap, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Balog az interjúban emlékeztetett: 12 évig szüneteltette a lelkészi szolgálatát a Hold utcai gyülekezetben, “most ez az állapot szűnik meg”, de nem zárta ki azt sem, hogy tisztséget vállalhat az egyházban a lelkipásztori szerepen túl is.

Esztergályosból lett miniszter

Az Ózdon született, idén 60 éves Balog tehát 12 éve “váltott” a politikai pályára: először 2006-ban szerzett a Fidesz színeiben parlamenti mandátumot, és azóta folyamatosan képviselő. Pedig fiatalként nem rajongott a politikáért.

A gimnazistaként a „Ki tud többet a Szovjetunióról?” vetélkedő negyedik helyezettjeként Szocsiba utazó Balog

a ’70-es években a diósgyőri gépgyárban még esztergályosként dolgozott, majd apja példáját követve döntötte el, hogy lelkész lesz. Kapcsolata a Fidesszel azonban jóval régebbi, mint formális politikai szerepvállalása. Mivel – amint azt Halász Zsuzsa 2006-os interjúkötetében bevallotta – úgy gondolta, hogy „Szent Istvántól Horthy Miklósig bezárólag mindig is vallási motiváltságú volt a közélet”, a rendszerváltás után az akkor még antiklerikális Fidesznél kötött ki: bibliakört is szervezett, és megismerkedett Orbánnal.

Balog Zoltán és Orbán Viktor a parlamenti ülésteremben Fotó: Veres Viktor

Balog 1990-től 1993-ig a Fidesz-frakciónál volt szakértő, majd 1996-ban lett a Hold utcai gyülekezet lelkésze. Közben maradt kapcsolata is a Fideszzel: olyannyira, hogy a ’98-as választási győzelem utáni első parlamenti ülésnapon Orbán Viktor harmincadmagával Balog imacsoportjából indult a Parlamentbe, miután elénekelték a 90. zsoltárt:

“Tebenned bíztunk eleitől fogva…”

Balog 1998-2002 között a Miniszterelnöki Hivatalban miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozott, ezután 2002-től 2003-ig a Köztársasági Elnöki Hivatalban a társadalompolitikai főosztályt vezette. Miután 2006-tól fideszes parlamenti képviselő lett, szépen lépdelt előre a ranglétrán: 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi tárca államtitkára volt, majd 2012-ben az erőforrásminisztérium vezetője lett – ezt a posztját az idei választásokig őrizte, akkor visszavonult a Fidesz pártalapítványához, amelynek egyébként 2003 óta vezetője.

Orbán Viktor feltétlen híve

A Balog Zoltánról szóló porték szinte mindegyike Orbán Viktor feltétlen híveként festik le a visszavonuló politikust. Hold utcai gyülekezetének egyik tagja szerint egyenesen istenként tiszteli Orbánt, a Fidesz-kormány által vitt irányvonal iránti elkötelezettségét pedig mi sem mutatja jobban, mint egy minisztériumi kollégája jellemzése: “tamburmajorminiszter lett: ő mondja az avató- és temetési beszédeket, reprezentál,

folyton mosolyog, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. És talán tényleg ezt is hiszi”.

Aztán – még ha el is hitte továbbra is – elfáradhatott. Amikor idén bejelentette, hogy az új kormánynak nem lesz már miniszter, a Zoom.hu forrásai azzal magyarázták a döntést: „Zoli iszonyatosan elfáradt és egyszerűen túl sok volt neki a munka. Képzeld, reggel beülsz a miniszteri kocsiba, próbálod feldolgozni, hogy mi történt tegnap az egészségügyben, az oktatásban, a sportban, igyekszel felkészülni aznapra, ráadásul a felét nem érted, amit eléd tolnak, mert annyira speciális a területekről van szó… Aztán mész két-három avatóra, konferenciára, bármire, egyiken-másikon még mondani is kell valamit… Szerintem nincs ember, aki ezt elbírja, aki képes megfelelni ennek a komplex feladatnak”.

Balog Zoltán Fotó: MTI/Kovács Attila

Bírálói szerint Balognak lemondásra lett volna oka bőven, hat éves minisztersége alatt többször is. Az “államosított” iskolákat fenntartó Klik népszerűsége mélypontját az ő minisztersége alatt érte el, de káoszt okozott a nevéhez fűződő törvényjavaslat a tankönyvpiac privatizációjáról, engedte továbbá kihúzni maga alól a szakképzést, és nem tett semmit a CEU lerohanása ellen sem. Az egészségügy terén sem tudott igazán eredményeket felmutatni. Ráadásul miniszterként számos kínos, bárdolatlan nyilatkozat fűződik a nevéhez:

  • a mentődolgozók béremelését egy drága étteremben jelentette be, megjegyezve: azt hitte, hogy a mentősök minden reggel ide járnak, de rájött, hogy aligha
  • a tragikus veronai buszbaleset után azt mondta az éppen új beosztását elfoglaló mentőszolgálati vezetőről, hogy ezzel “átesett a tűzkeresztségen”
  • a CT-hiány miatt nyitott mellkassal máshová szállított beteg ügyében pedig azzal vígasztalt, hogy korábban a másik kórházban sem volt CT, most legalább már van
  • 40 hátrányos helyzetű gyereket látott vendégül az ötcsillagos Hilton Hotelben, ahol a gyerekek olyan ételeket kaptak, amilyenekről nem is hallottak, pedig egy rántott húsnak is örültek volna
  • egy ízben a romákról úgy nyilatkozott: “a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás
  • a roma diákok elkülönítése kapcsán Balog azt találta mondani, hogy szegregált oktatást ő a hátrányos helyzetű gyerekek “esélyteremtő, szeretetteljes felzárkóztatásnak” tekinti
  • a számára kínos kérdéseket tárcavezetőként nem szerette, egyszer például az Index.hu újságíróját azzal hárította el, hogy akkor nyilatkozik, “ha megtérnek”

Balog egyébként tudott fesztelen és vidám is lenni, többször dalra is fakadt. Sőt, ő állt elő 2015 őszén a mindennapos éneklés bevezetésének ötletével az iskolákban. Ennek népszerűsítésében maga járt elől egy 2015-ös videón:

 

Emlékezetes marad Balogtól az a kijelentése is, miszerint az az egyik legszebb dolog, ha a fogantatás pillanatában már énekel, dúdol a várandós édesanya, és akár az édesapa is csatlakozik hozzá:

Borítókép: Balog Zoltán / MTI Fotó: Mónus Márton