Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Iskolában kampányolt a Fidesz polgármester-jelöltje

Iskolában kampányolt a Fidesz polgármester-jelöltje

Kétszázezer forintra bírságolta László Tamást, a kerület volt országgyűlési képviselőjét, a Fidesz-KDNP XV. kerületi polgármester-jelöltjét másodfokon a Budapesti Választási Bizottság, amiért egyetlen beszédével sikerült megsértenie a választási és a közoktatásról szóló törvényt is – tudta meg a Zoom.hu XV. kerületi forrásokból.

László Tamás, aki a tavaszi választásokig a kerület országgyűlési képviselője volt, korábban pedig a polgármestere, szeptember 3-án a kerület egyik iskolájának tanévnyitóján a jelenlévők szerint egyértelműen választási kampánybeszédet tartott, amin sok szülő már az elhangzásakor felháborodott. Később néhányan bejelentést tettek a Helyi Választási Bizottságnál, mondván: a volt képviselő saját és pártja kampánycéljaira használja fel a gyerekeket.

Mind a választási, mind a közoktatási törvény tiltja, hogy a politikusok kampányeseményeket szervezzenek a közoktatási intézményekben. A Helyi Választási Bizottság meg is állapította, hogy a volt képviselő a tanévnyitón elmondott beszédével törvénysértést követett el, de semmiféle szankcióval nem sújtotta.

László fellebbezett. Azzal védekezett, hogy őt a tankerületi igazgató hívta meg a tanévnyitóra és kérte fel, hogy tartson beszédet. Azt azonban még nem derült ki, hogy miért kapott meghívót az eseményre, amikor neki a polgármester-jelöltségen túl jelenleg semmiféle politikai titulusa és szerepe nincs a XV. kerületben, de országosan sem.

A Fővárosi Választási Bizottság csütörtöki ülésén annyiban módosította a Helyi Választási Bizottság határozatát, hogy

200 ezer forint bírságot is kiszabott Lászlóra, és persze eltiltotta a további jogsértéstől.

Hogy a tiltásnak lesz-e foganatja, erősen kétséges. László Tamást ugyanis már a tavaszi országgyűlési választásokat megelőző kampányban is elmarasztalták, amiért oktatási intézményekben kampányolt. Akkor végül alul is maradt a regnáló polgármesterrel szemben, aki elnyerte a képviselő mandátumot és lemondott. Az ő utódlásáért zajlik most a kampány a XV. kerületben.

Korrekció:

Mivel az ügy kapcsán az FVB 22/2018. (IX. 13.) FVB számú határozatának indokolása részletesen kitér arra, hogy – a Helyi Választási Bizottság álláspontjával egyetértve – a jogsértés ismétlődő jellege nem állapítható meg, így a “visszaeső” minősítést töröltük a cikkből.

(Borítókép: László Tamás / Forrás: fidesz.hu)