Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vidékről kell mentőket hívni, mert Budapesten nincs elég

Vidékről kell mentőket hívni, mert Budapesten nincs elég

A Magyar Narancs birtokába jutott egy dokumentum, amit a hét elején kaptak békés megyei mentők, és ami arról szól, hogy úgy kell megszervezni szeptember 15. és várhatóan december 31. között a munkájukat, hogy rendkívüli munkavégzés kereteiben Budapestre tudjanak menni segíteni a bajtársaknak a mentésben.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke azt mondta a levélről, hogy a kötelező túlórák valóban el vannak rendelve a mentőknél. A kiemelt budapesti események esetében (pl. vizes vb, augusztus 20., Nemzeti Vágta) megszokott, hogy alkalomszerűen vidékről hívnak egységeket biztosítani a megfelelő mentőkapacitást. Most viszont nem erről van szó, a hosszan elnyúló besegítést egyértelműen a budapesti munkaerőhiány okozza. „A fővárosban nagyon sok a tengelyen eltöltött idő, vagyis sok esethez, sokat mennek a bajtársak. Kocsi van bőven, de ember nincs, ezért, hogy az ellátásban ne legyen akadály, más megyékből rendelnek Budapestre egységeket” – mondta Kusper a lapnak.

Az Országos Mentőszolgálat viszont azt mondja, nincs érvényben ilyen intézkedés. „[A]z OMSZ az egész ország mentőellátását biztosítja. A mentőkapacitást folyamatosan monitorozzuk és szükség esetén átcsoportosítással, vagy tartalék kapacitás bevonásával dinamikusan igazítjuk a szükségletekhez. Rendszeresen végzünk elemzéseket, készítünk megvalósíthatósági terveket, valószínűleg egy ilyen munkaanyag (felmérés vidéki plusz kocsik esetleges szolgálatba állításának megszervezhetőségéről az őszi-téli időszakban a helyi mentőellátás gyengítése nélkül) adhatott alapot a kérdéseihez” – reagált az OMSZ.

A vidékről felkért mentők alkalmazása egyébként drágább, hiszen azon túl, hogy az utazási költségeket fizetni kell, a kiküldetésben dolgozóknak az utazással töltött időt is elszámolják.

Borítókép: Illusztráció, fotó: Ivándi-Szabó Balázs/Zoom