Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már 13 ezer éve is imádtunk lerészegedni

Már 13 ezer éve is imádtunk lerészegedni

Úgy tűnik sokkal korábbra nyúlhat vissza a sörfőzés gyakorlata, mint azt eddig gondoltuk. A régészek ugyanis a Földközi-tenger keleti medencéjében egy 13 ezer éves sörfőzde maradványaira bukkantak, ami ötezer évvel korábbi, mint az eddig legrégebbinek hitt észak-kínai leletek.

Az amerikai Stanford Egyetem és az izraeli Haifai Egyetem régészei az észak-izraeli várostól délre fekvő Raqefet-barlangban talált őrlőedényeket elemeztek, és arra jutottak, hogy azokat szinte biztosan búza- vagy árpasör főzésére használták. A lelőhely a Natúf-kultúra egyik temetkezési helye volt, itt fedezték fel az 1930-as években a Kr.e. 11 000–9300 között létezett kultúra első települését.

A natúfi emberek táplálkozásában fontos szerepet játszottak a gabonafélék, falvaikat gabonatermő vidékeken alapították, és már gyűjtötték a térségben talált gabonamagvakat, sőt, tárolták is azokat. A búza- és árpasört a régészek szerint csak nagyon különleges alkalmakkor, például rituálékon szolgálták fel.

(HVG)