Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lengyelország megvétózza a Magyarországgal szembeni uniós szankciókat

Lengyelország megvétózza a Magyarországgal szembeni uniós szankciókat

Lengyelország vétót emel a Magyarországgal szembeni európai uniós szankciók ellen, ha az ügy a Tanács elé kerül – jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter egy Vilniusban tartott sajtóértekezleten.

„Ha ez az ügy a Tanács elé kerül, ellene voksolunk. Megvétózzuk a döntést, ha az szankciókat vezetne be – mondta el az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazásával kapcsolatban Czaputowicz, aki hozzátette –. Úgy vélem az EU igyekszik növelni a nyomást régiónk országain, de mi kötelesek vagyunk szolidaritást mutatni ezzel szemben”.

Litván kollégája, Linas Linkevicius úgy vélte, hogy a Magyarországgal szembeni esetleges szankciók nem segítenek áthidalni az álláspontok közötti szakadékot.

„A párbeszédet támogatjuk az ultimátumokkal szemben” – mondta. Arra a kérdésre, hogyan szavazna Litvánia ha a szankciók napirendre kerülnének a Tanácsban, a litván külügyminiszter mindössze annyit reagált: „A jövő kérdéseivel a jövőben foglalkozunk”.

A Sargentini-jelentés tegnapi elfogadásáról itt írtunk bővebben:

Orbán Viktor tizenkilencre lapot húzott, de nem lett meg a huszonegy

Orbán Viktor tizenkilencre lapot húzott, de nem lett meg a huszonegy A Sargentini-jelentés szerdai elfogadása az Európai Parlamentben azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök hosszú idő óta először éli meg, hogy egy szabadon választott, tőle független testület miatt kell stratégiát változtatnia.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) beszélget Jacek Kaputowicz lengyel külügyminiszterrel. MTI Fotó: KKM

(MTI)