Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Legalább két ember jogait korlátozták a győri pszichiátrián

Legalább két ember jogait korlátozták a győri pszichiátrián

Székely László, az alapvető jogok biztosa a közelmúltban két esetben is megállapította, hogy a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályán alapvető jogok sérültek.

Az osztály betegei azután fordultak az ombudsmanhoz, hogy akaratuk ellenére nem távozhattak az osztályról.

Az egyik ember arra panaszkodott, hogy ugyan ő maga kérte, hogy vigyék be a pszichiátriára, de annak ellenére szedálták le erősen, hogy nem tanúsított agresszív magatartást. Ráadásul, amikor hazament, akkor megjelentek nála a mentők és a rendőrök, akarata ellenére visszavitték a pszichiátriára, és elvették a lakáskulcsát.

A másik személyt akarata ellenére vitték be a pszichiátriára, erről a kórház értesítette a bíróságot. A bíróság úgy rendelte el a kényszergyógykezelést, hogy az ehhez szükséges szemlén a panaszos személy részt sem vehetett, ráadásul az igazságügyi szakértői vélemény is elkészült azelőtt, hogy megtörtént volna a kötelező bírósági szemle. A pácienst végül három nap után engedték el.

Székely László ombudsman azt állapította meg, hogy mindkét esetben olyan nyugtatót használtak, amely alkalmas az akarat megtörésére, a fizikai korlátozásra is, ráadásul a használatot nem is dokumentálták rendesen. Problémásnak találta azt is, hogy a magát önkéntesen bekérő beteg nem távozhatott szabadon, ahogy azt is, hogy hiányosak voltak a páciensekről szóló dokumentációk.

Ajánlásokat is megfogalmazott a kórház számára, leginkább arra hívta fel a figyelmet, hogy vezessék pontosan a dokumentációkat, azok legyenek mindig napra készek, a gyógyszeres kezeléseknél tartsák tiszteletben az önrendelkezéshez való jogot, valamint a betegek biztonságát. Kényszerintézkedések esetén pedig rögzítsék az alapos indokot, ami szükségszerűvé tette az intézkedést.

(Magyar Idők)