Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt az első milliárdos számla a Budapest-Belgrád vasút felújításához

Itt az első milliárdos számla a Budapest-Belgrád vasút felújításához

Mindössze két induló volt mérnök-ellenőri pályázaton – de így is milliárdos volt az áresés.

A kormány döntése szerint kínai állami hitelből felújítják a Budapest-Kelebia vasútvonalat. A kapcsolódó beruházásokkal együtt a teljes beruházás megközelíti az ezer milliárd forintot, ám a kormány döntése szerint a jelenlegi nyomvonal felújításának és kétvágányúsításának bele kell férnie 577 milliárd forintos keretbe. (Az ezer milliárd forintos hatásszámítást a kormány évekre titkosította.)

A vasútvonal felújítása a kínai állam vasúti selyemút koncepciójának része: a kínaiak elképzelése szerint az általuk megvásárolt pireuszi kikötőből vasútra rakott árú Balkánon, Szerbián és Magyarországon keresztül roboghatna a nyugat-európai piacokra. A magyar számítások szerint a hazai 160 kilométeres Kelebia és Budapest-Soroksár közötti szakasz felújítása 2400 év alatt térülne meg. Az egész kínai selyemút zavaros, ugyanis a kínai áru heteket utazik a Távol-Kelet és Nyugat-Európa között, ehhez képest a magyar szakasz felújításával néhány órát lehet megspórolni. Igaz a kínaik csak hitelt adnak, cechet a magyar adófizetők állják majd, így a kínaiaknak megtérül a beruházás. Ráadásul az ázsiai ország cégei a tervek szerint aktívan részt is vesznek majd az építkezésben – vagyis referenciát szereznek az Európai Unióban, így a jövőben elvileg újabb uniós közbeszerzéseken is elindulhatnak.

Ezek árnyékában nem teljesen érthető mi a magyar kormány motivációja, ugyanis ilyen áron Magyarország számára pénzpocséklás a minimális forgalmat bonyolító vasútvonal modernizációja. A tervek szerint nem szimpla felújításról lenne szó, hanem részben új vonal építésről, mivel a pályaseteséget 200-160 kilométer/órára emelnék. Emiatt 18 szintbeli kereszteződést, sőt 590 méter hosszan új hidak is épülnek, amely növeli a költségeket.

Az uniós közbeszerzési értesítőjében most megjelent hirdetmény szerint a mérnök, ellenőri faladatokat 6,1 milliárd forintért a Főber Zrt. és a Magyar Mérnök Céh Kft. által alkotott BB 200 Konzorcium nyerte el. A kiíró MÁV Zrt. eredetileg 8 milliárd forintot szánt az ellenőri projektre – ám annak ellenére, hogy mindössze csak két konzorciumi induló volt a szerződést 6,1 milliárdért vállalták kel a nyertesek.