Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezzel büntetné az MSZP Orbánt és kormányát

Ezzel büntetné az MSZP Orbánt és kormányát

Sokatmondó, „Az egészségügyi minimumfeltételek biztosításának a politikai vezetőket megillető egyes kiváltságok felfüggesztése útján történő ösztönzéséről” címmel nyújtottak be friss törvényjavaslatot szocialista képviselők az Országgyűlésnek. Ezzel

elvennék a kormánytagoknak és más fontos funkcionáriusoknak járó kiemelt, VIP egészségügyi ellátást.

A törvényjavaslat eltörölné a vonatkozó, 2015-ös kormányrendelet azon passzusát, miszerint “az állami vezető – a helyettes államtitkár kivételével – térítésmentes kiemelt egészségügyi ellátásra jogosult, melyet a választása szerinti kijelölt egészségügyi szolgáltató biztosít.”

Az MSZP lépése összefügg a közelmúlt, Honvédkórház körüli botrányokkal, és információink szerint a törvényjavaslat benyújtásáról a múlt hétvégén döntött az MSZP választmánya, majd e hét elején a párt elnöksége illetve parlamenti képviselőcsoportja is.

Léptek, de csak a botrány hatására

A Zoom.hu is írt róla, hogy botrányok hatására felgyorsultak az események: hirtelen megdobták a Honvédkórházat életmentő eszközökkel, elindultak fejlesztések, és dupla fizetést is ígértek az illetékesek a sürgősségi centrumban dolgozó orvosoknak és ápolóknak, csak, hogy ne menjenek el többen. Ám mindehhez az kellett, hogy előzőleg kiderüljön: a sürgősségin állítólag minden szakdolgozónak súlyos pénzekkel tartoznak, ráadásul a munkaerőhiány miatt rövidesen az ügyeleteket sem tudják ellátni a Honvédkórházban, ahol nemrég a krízishelyzet miatt felmondott a centrum vezetője, Zacher Gábor.

A Honvédkórház sürgősségi osztályán tapasztalható áldatlan állapotokra maga az MSZP-s törvényjavaslat is utal az indoklásban: “A személyi állomány elvándorlása és a gyógyításhoz szükséges felszerelés hiánya mára betegellátási válsághelyzetet eredményezett Magyarországon. Ez a válsághelyzet már a Magyar Honvédség Egészségügyi Központját is elérte.”

Néhány emelet, de ég és föld

A sors fintura, hogy az említett kiemelt állami vezetők döntően ugyanúgy a Honvédkórházban, vagyis a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában kapják meg a VIP-ellátást, csak pár emelettel feljebb, mint ahol a sürgősségi osztályon küzdenek a lehetetlen körülményekkel.

Fotó: Csóti Rebeka

Ezért is írák a javaslattevők: “elfogadhatatlan, hogy ameddig az állami vezetők olyan VIP-ellátásban részesülnek a Honvédkórházban, amely egy átlagembernek nem jár, amit bármikor, várakozás nélkül megkapnak, addig néhány emelettel lejjebb a magyar emberek sok-sok órát állnak sorba, hogy ellássák őket.”

Az MSZP javaslata szerint “indokolt tehát a politikai vezetők, vagyis a miniszterelnök, miniszterek és államtitkárok, valamint a miniszterelnöki megbízottak ilyen típusú juttatását megvonni azért, hogy az előbb
említett személyi kör is érdekeltté váljon az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésében.”

Orbán Viktor kormányfő egyébként szokott nem VIP-ellátást igénybe venni, ám amikor ez kiderült, botrány lett belőle. A Zoom.hu is írt arról, miként magyarázta meg a miniszterelnök, hogy beelőzte a betegeket egy receptírás miatt a szakrendelőben. Minderről itt írtunk bővebben:

Orbán a VIP-receptírásról: „Előreengedtek, így előrementem”

Orbán a VIP-receptírásról: „Előreengedtek, így előrementem” Megmagyarázta a miniszterelnök, miért előzte be a betegeket a szakrendelőben. Azt is mondta, akár ő is lehetne egészségügyi miniszter, de egy dolog miatt nem vállalta. Háromszor próbálta szembesíteni a Jobbik Orbán Viktor miniszterelnököt azzal a kérdéssel, hogy vajon mennyire hiteles a kormány politikája, de a kormányfő háromszor próbálta másra tolni a válaszadást.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: Forrás: Fortepan/Bauer Sándor