Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eltemették Kofi Annant

Eltemették Kofi Annant

Mintegy 2000 meghívott vendég vett részt a gyászszertartáson, ahol a 80 éves korában elhunyt egykori ENSZ-főtitkárt végső nyugalomra helyezték. Az állami megemlékezést követően Annan koporsóját gyászmenet kísérte az accrai katonai temetőbe, ahol egy magán szertartás keretében helyezték nyugalomra.

MTI/EPA/Christian Thompson

António Guterres ENSZ-főtitkár „különleges globális vezetőnek” nevezte hivatali elődjét a ghánai fővárosban, Accrában megrendezett temetési szertartáson. Annant tiszteletteljes és bátor diplomataként méltatta, aki hivatalát erkölcsi tartással látta el.

„Korunkban csak kevesek tudták úgy összehozni, megnyugtatni és egyesíteni az embereket a közös cél, a közös emberiségünk érdekében, mint Kofi Annan” – tette hozzá Guterres.

Az állam- és kormányfők, diplomaták, közéleti személyiségek között ott volt NanaAkufo-Addo ghánai elnök, illetve Nelson Mandela özvegye Graca Machel is. Jelen voltak Namíbia, Libéria, Elefántcsontpart, Etiópia és Sierra Leone államfői, valamint a nigeri miniszterelnök is, akárcsak volt európai és afrikai vezetők.