Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az online zaklatás nemcsak Kölyökidős picsogás

Az online zaklatás nemcsak Kölyökidős picsogás

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) nehezen megjegyezhető és rövidíthető című film, de az egyik legjobb, ami a tinilét viszontagságairól szól. Spoilermentes kritika.

Az iskolai lelki terror, a zaklatás, a bullying nem a 21. század tünete, hiszen már a Légy jó mindhalálig, esetleg a Pál utcai fiúk bizonyos részei is elidőznek a problémával. 2018 gyermeke azonban egy másfajta zaklatással is szembe kell nézzen, a cyberbullying pedig az egyik legfontosabb jelenség napjainkban, és ezzel a hot topic-kal kevés alkotás foglalkozik jól.

Schwechtje Mihály viszont első nagyjátékfilmjében remekül nyúlt a témához, mindenféle

nagyotmondás nélkül, érzékenyen, felelőskeresés nélkül mutatta be a jelenséget egy prímán megírt, filmként is jól működő sztori keretében.

A filmjének legnagyobb erőssége az, hogy szereplői végtelenül átlagosak, pont úgy beszélnek, tesznek, cselekednek, ahogy a mai tinik, ezért hiányzik belőle mindenféle mesterkéltség. Amibe ráadásul könnyen bele lehetne futni, elég csak a ma már fullretro Kölyökidő epizódjaira gondolni, amin messziről látszott az, hogy felnőttek által megírt, nem különösen átélt szituációkat látunk. Ennek létezik a totális ellentéte is (ami talán még rosszabb), amikor a drámatagozatos gimisek elképesztő modorossággal, a valósággal való legkisebb egyezés nélkül „színészkednek”, és lerí róluk, hogy játszani szeretnének. Schwechtjének azonban sikerült eltüntetni a manírokat és cserébe tipikus kölyköket kapunk, tipikus problémákkal. A főszereplő Herr Szilviát például nem lehet eleget dicsérni.

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (amire az egyszerűség kedvéért RLSM-ként hivatkozom a továbbiakban) főszereplője Eszter, egy tizedikes mangakedvelő lány, aki a szó szoros értelmében normális, hétköznapi tini, aki se nem túl menő, se nem túl lúzer, pont annyira lóg ki osztálytársai közül, hogy éppen lila a haja. Igazán érett gondolkodású lány, akire angoltanára is külön figyelmet fordít. Minden rendben zajlik egészen addig, amíg Csaba bá le nem lép Angliába, a jobb megélhetés érdekében.

Innentől már spoileres lenne folytatni, az ezután való történések ismertetése nagyban rontana a filmélményen, úgyhogy legyen elég annyi, ezután Eszter kicsit megborul, amiben nemcsak Csaba bának, hanem az osztály lúzerének, Petinek, valamint menő csávójának, Beninek is lesz szerepe. Persze az RLSM már címében dekódolja azt, hogy valakivel negatív események történnek, arról nem is beszélve, hogy a film thrillerként hivatkozik saját magára.

Jól mutatja be, hogy a digitális bevándorlók (szülők) mennyire szürkezónában élnek, és fogalmuk sincs, mi történik gyermekeikkel az online színtéren,

vagyis nem megoldás az, hogy félrerakatják ebéd közben a telefonokat, hiszen közel sem csak technológiai addikcióról van szó a tinik és okostelefonjaik viszonyrendszerében. Pedig a szülő részéről fontos lenne a preventív hozzállás, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejt a net, ha nem megfelelően használják. Viszont ha hiányzik a szülő részéről a tudatosság (elsősorban az ismeret hiányában), nem képes aktívan segíteni, hiszen alapvetően félreértelmez jeleket.

Nem szabad persze azt gondolni, hogy az RLSM egy kifacsart példabeszéd, épp ellenkezőleg. Inkább tablót mutat, értelmez és jelenségeket magyaráz. Ráadásul nélkülözi a hasonló témában készülő amerikai filmek hatásvadász megoldásait is, az iskolai bullyingot a maga szikárságában árnyalja. És ha már a tiniket agyondicsértem, pont ennél a pontnál kell kiemelni a szülőket alakító színészeket, hiszen Mácsai Pál, Rezes Judit, Kardos Róbert vagy épp Schell Judit is hozzáteszi a magáét.

Ebből a szempontból kifejezetten dühítő, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap nem támogatta ezt a filmtervet egy kanyival sem, sőt továbbmegyek, Schwechjtje következő filmtervével is hiába kilincselt, nem kapott támogatást. Pedig ugyan elsőfilmes rendezőről beszélünk, igen tapasztalt direktorról van szó: egyrészt legutóbbi rövidfilmje, az Aki bújt, aki nem jelenleg a mozikban is látható, A fa alatt című, többszörös díjnyertes izlandi fekete vígjáték kísérőfilmjeként, másrészt Schwechtje rendezte a HBO Terápia című sorozatának harmadik évadának számos epizódját.

Ehhez képest külön üdítő, hogy az RLSM-en egyáltalán nem látszik, hogy alacsony költségvetésből készült, de sajnos már megszokhattuk, hogy a magyar filmes jól tudja a szívességkártyáit kihasználni, elég csak Hajdu Szabolcs Karlovy Vary fődíjas filmjére, az Ernelláék Farkaséknálra gondolni. Az RSLM viszont megér minden pénzt, legalábbis egy mozijegy árát biztosan.

Friss, vagány, merész, technikailag kiforrott és életszerűségének hála, kellőképpen drámai is. Emlékeztető, hogy az iskolai zaklatást komolyan kell venni.

A mozikban szeptember 13-tól nézhető.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :). Magyar thriller, dráma, 96 perc, 2018. Értékelés: 9/10.