Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az MTA-t feldarabolná, részben megszüntetné a kormány

Az MTA-t feldarabolná, részben megszüntetné a kormány

Fazekas Károly, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának főigazgatója kedd este egy belsős körlevelet küldött szét arról, hogy az MTA miért szakította meg a tárgyalásokat a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM).

A korábbiakkal ellentétben ugyanis az került szóba, hogy az MTA bizonyos kutatócsoportjai egyetemi fennhatóság alá kerülnének, bizonyos kutatócsoportjai máshogy olvadnának be más intézményekbe, bizonyos kutatócsoportok pedig egész egyszerűen megszűnnének.

„A MTA tegnap este kiadott közleményében is szerepel, hogy »2018. szeptember 10-én szóbeli egyeztetés zajlott Lovász László, az akadémia elnöke és Palkovics László között. Ezen a miniszter az MTA elnökének rendelkezésére bocsátott egy munkaanyagot azzal, hogy ezt az Elnökség tagjainak rendelkezésére bocsáthatja. Az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból többek között kiderül, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek »konszolidáción és profiltisztításon« mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint” – áll a levélben.

Az is kiderült, hogy Palkovics első körben a Közgazdaságtudományi Kutató Intézetet szüntetné meg, mert szerinte annyira rossz hatásfokú a működése.

„Én ezt a kijelentést abszurdnak tartom és az abban foglalt minősítést a leghatározottabban visszautasítom. Ebben a helyzetben az Akadémia vezetésével és az Elnökséggel együtt mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a Közgazdaságtudományi Kutató Intézet a többi intézettel együtt továbbra is folytathassa eddigi kimagasló munkáját” – reagált a hírre Fazekas a levélben.

(444)

Borítókép: Budapest, 2016. december 12. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a kollégiumépítési és felújítási programról tartott sajtótájékoztatón a Budapesti Corvinus Egyetemen 2016. december 12-én. Mintegy 193 milliárd forintot fordítanak 2023-ig kollégiumi fejlesztésekre, amelyek során új kollégiumokat is építenek.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt