Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az amerikaiak a német hadsereget is bevonták volna egy esetleges szíriai megtorló csapás esetén

Az amerikaiak a német hadsereget is bevonták volna egy esetleges szíriai megtorló csapás esetén

„A politikai támogatás kinyilvánításának legjobb módja nem egy nyilatkozat, hanem a katonai szolidaritás” – jelentette ki James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja csütörtökön Berlinben látogatásán újságírók előtt.

Washington – mint utalt rá – arra törekszik, hogy egy ilyen csapáshoz a lehető legnagyobb katonai támogatást szerezzen a NATO-ban.

„Nem árt, ha egy elnök fel tudja mutatni, hogy a többiek kiállnak mellettünk” – hangsúlyozta az amerikai különmegbízott, miközben igyekezett párhuzamot vonni a 2003-as iraki háborúval, amelyben Németország és Franciaország nem vett részt. „Belpolitikai téren ez nagy gondot jelentett számunkra” – mondta Jeffrey.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével szövetséges Oroszország azt állítja, hogy a kormányellenes erők kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíbben „megrendezett provokáció” készül, amely azt hivatott bizonyítani, hogy a kormányhadsereg a tartományban vegyi fegyvert vetett be, és ez ürügyet szolgáltat majd nyugati országoknak egy Szíria elleni támadáshoz.

A szíriai konfliktus utolsó felvonásáról itt írtunk bővebben:

Aszad győzött, de egy utolsó vérontás még benne van a szíriai polgárháborúban

Aszad győzött, de egy utolsó vérontás még benne van a szíriai polgárháborúban Ezrével gyülekeznek a szír hadsereg fegyveresei Idlíb tartomány déli részén. Ezzel utolsó felvonásához érkezett a 2011-ben kirobbant szíriai polgárháború, amely minden valószínűség szerint Bassár el-Aszad elnök győzelmével fog végződni. Az oroszok és irániak támogatását élvező Aszad mindenáron visszafoglalná az északnyugat-szíriai tartomány, Törökország azonban elkerülné a vérontást.

(MTI)