Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

“Újabb magyar siker!” – reagáltak a hazai pártok a Sargentini-jelentés elfogadására

“Újabb magyar siker!” – reagáltak a hazai pártok a Sargentini-jelentés elfogadására

Momentum Mozgalom: A Fidesz hivatalosan is szélsőséges párttá vált

“A jelentés nem a magyarokról, hanem az ország hatalmat minden elé helyező, teljes morális csődben lévő vezetőjéről mond véleményt, ugyanakkor a következményeket mindannyiunknak viselni kell. Éppen ezért a Momentum, bár egyetért a jelentés tartalmával, reméli, hogy a kormány méltatja annyira a magyarokat, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ne léphessen életbe a 7-es cikkely”, kommentálta a döntést Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja.

KDNP: Az unió parlamentje kiállította a bizonyítványt magáról

“Az Európai Unió parlamentje kiállította a bizonyítványt magáról – így értékelte Harrach Péter frakcióvezető a szerdai szavazást. A kormánypárti politikus szerint olyan szervezet mondott ítéletet, amelyik képtelen megőrizni a kontinens kultúráját, megvédeni a határait és növelni versenyképességét. Azt a tagállamot ítélték el, amelyik képes minderre – mutatott rá a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter szerint nem nevezhető elegánsnak, hogy az ítélet egy fércmű alapján történt, ami a politikai hazugságok versenyében is dobogós helyre számíthat. Mint fogalmazott: az is tény, hogy a 2/3-os eredményt csak a tartózkodások kizárásával érték el”, szerepel a párt közleményében.

MSZP: Ilyenkor a szégyenpadra került kormány megköveti a választókat és önként távozik a hatalomból

“Egy normális és szerencsés országban ilyenkor a szégyenpadra került kormány megköveti a választókat és önként távozik a hatalomból, de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet” – írta a párt közleményében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Gratulálunk, miniszterelnök úr!

“Újabb magyar siker! A Fidesz-KDNP ezúttal az Európa Parlamentben szerzett kétharmadot. Gratulálunk, miniszterelnök úr!”, írták a Facebook oldalukon.

 

Liberálisok: Győzött a demokrácia Európában

“A Liberálisok üdvözlik, hogy a Európai Parlament képviselői kiálltak az európai értékekért, a magyar jogállam és a demokrácia helyreállításáért, a magyar emberekért, és leszögezték, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktor illiberális kormányával. A Liberálisok remélik, hogy a mostani EP-szavazás eredménye észhez téríti Orbán Viktort és a Fideszt, és ezen túl – tiszteletben tartva az európai értékeket és az alapvető jogokat -, nem kockáztatják tovább hazánk uniós tagságát!” – írta közleményében Bősz Anett országgyűlési képviselő.

Gyurcsány: Győzelem!

“Az elmúlt 12 év legnagyobb és legsúlyosabb politikai vereségét szenvedte el Orbán. Ami vereség neki és kormányának, az győzelem az európai Magyarországnak és az európai életet akaró sokaságnak” – kommentált Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint “eljött az ideje, hogy mindaz a jogfosztás, erőszak, az a számtalan becstelenség, amit elkövettek, ne maradjon súlyos következmény nélkül. Európa megtette a magáét, most mi jövünk!”

„Az Európai Parlament (EP) nagyon fontos döntést hozott, amely világos jelzése annak, hogy a jelentős többség, beleértve a Fidesz pártcsaládjába tartozó képviselőket is, nem fogadja el és határozottan elutasítja az Orbán-kormány politikáját. Természetesen nem tartom jónak, hogy a magyar kormány politikája miatt ilyen döntés született az Európai Parlamentben, ugyanakkor nagyon fontos jelzés abban a tekintetben, hogy másfajta politikát kell követnie az Orbán-kormánynak” – jelentette ki Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő Strasbourgban.

MoMa: Végre!

“Az Európai Parlament (EP) jóval nagyobb, mint a szükséges kétharmados többséggel megszavazta a Sargentini-jelentést. Eljött hát az idő, hogy az EP kiegyenesítette gerincét, győzött a józan ész és az európai alapértékek védelmét fontosabbnak tartották, mint a rövid lejáratú politikai taktikai számításokat. Azon nem lehet csodálkozni, hogy a szélsőjobboldali és a fasiszta pártok képviselői, akik a tegnapi vitában annyira aggódtak az Európai Unión belüli demokráciáért, nemmel szavaztak. A legfontosabb az, hogy az Európai Néppárt képviselői közül nagyon sokan a jelentés elfogadása mellett voksoltak. Két kérdés merül most fel. Egyrészt az, hogy szakad-e az Európai Néppárt, ami egyenlő lehet azzal, hogy a Fideszt kizárják, vagy Orbán a kizárást megelőzendő kimenekül a pártcsaládból.

A másik, jóval nagyobb kérdés az, hogy mit tesz az Európai Tanács. Lesz-e foganatja az EP igényének és megindítják-e a 7. cikkely szerinti eljárást a nemzeti szégyen kormánya ellen? Az Európai Unió azt teszi, amit szokott: helyesen cselekszik, miután minden más lehetőséget kimerített. Bízunk abban, hogy végre az Európai Néppárt is követi a példát és lemossa nevéről a gyalázatot. Tudom, hogy sokan küldenek majd mocskolódó levelet, esetleg az utcán a képembe ordítják: mocskos hazaáruló. Nem baj. Ez történt akkor is, amikor 5 évvel ezelőtt megszavaztam a Tavares-jelentést. Stefan Zweig írja a „Világ tegnap” című halhatatlan művében, hogy 1914-ben, amikor szinte mindenki a háborús hisztéria lázában égett, akkor majdnem minden barátja elhagyta. Rendszeresen lehazaárulózták az utcán és egyebütt. Túlélte. 3 évvel később, amikor megírta „Jeremiás” című tragédiáját, már versengtek a bemutatóért a színházak. (Persze először csak Svájcban.) Mire bemutatták új színművét, más késő volt. A háborúban elégett a Monarchia, majd nyomtalanul eltűnt”

– írta a párt elnöke, Bokros Lajos.

Borítóképen Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő, a nevét viselő Sargentini-jelentés vitáján az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én./MTI/EPA/Patrick Seeger