Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Törökország nem vesz részt az EBESZ emberi jogi konferenciáján

Törökország nem vesz részt az EBESZ emberi jogi konferenciáján

Törökország nem lesz ott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szeptember 10-21. között Varsóban megrendezendő emberi jogi konferenciáján, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy azon “a civil szervezeti álca alatt” egy “Törökország-ellenes terrorszervezethez” kapcsolódó “képződmények” is részt vesznek, közölte az Anadolu török állami hírügynökség.

Az Anadolu azt írja, Ankara figyelmeztetései ellenére már az EBESZ tavalyi varsói konferenciáján is jelen voltak olyan szervezetek, amelyek a 2016-os törökországi katonai puccskísérletért felelőssé tett gülenista mozgalomhoz köthetők.

A Deutsche Welle (DW) török nyelvű kiadása akkoriban arról írt, hogy 2017 szeptemberében Varsóban az akkori török küldött tiltakozó beszédét követően el is hagyta a termet.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok általa terrorszervezetnek tartott nemzetközi hálózatát vádolja a két évvel ezelőtti katonai puccskísérletért. Gülen tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. A török hatóságok 2016. július 15. óta belföldön átfogó tisztogatásokat hajtanak végre a társadalom legszélesebb rétegeiben, de külföldön is igyekeznek fellépni a mozgalom tagjai és támogatói ellen. Az Európai Unió számos vezető politikusa korábban többször élesen bírálta a török vezetést, amiért a kormányzati megtorlás nem csak a puccsistákra szorítkozik.

MTI