Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szennyvíz ömlik a Dunába a Rudas fürdőből

Szennyvíz ömlik a Dunába a Rudas fürdőből

A Rudas fürdőből hosszú hónapokig folyt szennyvíz a Dunába, és bár a hibát elvileg májusban kijavították, azóta is tovább szennyezik a folyót tamponokkal és ürülékkel

A Rudas fürdőből hosszú hónapokig folyt szennyvíz a Dunába, és bár a hibát elvileg májusban kijavították, azóta is tovább szennyezik a folyót tamponokkal és ürülékkel

Még 2017. decemberében sokkoló fotókat és videókat posztoltak ki egy budapesti pecásokat tömörítő zárt Facebook csoportba. A felvételeken az volt látható, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján – ahol elvileg a használt, alapvetően tiszta medencevizet engedhetnék a folyóba – ürüléket, vécépapírokat, tamponokat és betéteket tartalmazó kommunális szenny ömlik kifelé, írja a 444.

Az egyik horgász hivatalos bejelentést tett az illetékes hatóságnál, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága majd a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig azonnal vizsgálódni is kezdett.

Megállapították, a Rudas egy vezetéken át tényleg szennyvizet enged a Dunába.

A Rudas elismerte, hogy a vezeték a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt tulajdona, és azon át tiszta medencevíz távozik a Dunába. Kiderült, a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát tévedésből nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben. Az FCSM-mel hármas egyeztetés után a hatóság kimondta: a problémát 2018. május 1-ig rendezik.

A megadott határidő után horgászok továbbra is láttak szennyvizet a befolyónál, erről felvételeket is készítettek, amiken használt vécépapír, intim betétek, és kéztörlő kendők folytak be a Dunába. A BGYH erre azt reagálta, hogy az elrendelt javításokat ők a májusi határidőig megcsináltatták és azóta sehonnan nem kaptak jelzést arról, hogy szennyeznék a folyót.

A Csatornázási Művek azonban újabb vizsgálatot rendelt el, ami után megállapították, hogy a BGYH a korábban feltárt hibát az állításának megfelelően tényleg megoldotta május 1-ig,

de egy másik vizesblokk használt vize még mindig nem a megfelelő csatornán keresztül távozik.

Az FCSM nemcsak a fürdőn belüli csatornaszakaszt vizsgálta át, így kiderült, hogy a korábbi beavatkozások ellenére, még mindig érkezik a Rudas fürdőből szennyvíz az élővízbe. Bár a szennyezőanyagok koncentrációja nem veszélyes, ettől függetlenül az FCSM arra kérte a Rudast, hogy szüntesse meg a szennyezést. Ehhez képest idén augusztusban annyi változás történt egy horgász szerint, hogy

“egybefüggő fekálikadarabokat már nem lehet látni, de a tamponok, és a nedves törlőkendők – ha nem is ugyanolyan mennyiségben, ugyanúgy ömlenek a Dunába.”

Borítókép fotó: Csóti Rebeka