Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sargentini-jelentés: a Fidesz szerint nem volt érvényes a szavazás

Sargentini-jelentés: a Fidesz szerint nem volt érvényes a szavazás

A Sargentini-jelentés elfogadása után Szájer József, Gál Kinga és Deutsch Tamás tartottak sajtótájékoztatót, melyben úgy fogalmaztak:

a jelentés nem más, mint a bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja.

„Elítélik a magyar embereket és Magyarországot, mert bebizonyították, hogy migrációra nincs szükség. A jelenlegi Európai Parlamentben masszív többségben vannak a bevándorláspárti politikusok” – mondta Szájer, aki szerint Magyarországot elítélő, hazug jelentés született, ami tele van tárgyi tévedésekkel.

A Fidesz legfontosabb megállapítása, hogy nem volt érvényes a szavazás, mert azt csak a szavazati szabályok megsértésével sikerült elfogadni. Ha ugyanis beleszámították volna a tartózkodásokat is, akkor nem lett volna meg a kétharmad. (Hétfőn készült el a jogi állásfoglalás, mely kimondta, hogy a tartózkodások nem fognak beleszámítani a szavazásba.)

Ezért azt fontolgatják, hogy meg fogják támadni a jelentést.

Szijjártó: Ez a bevándorláspártiak bosszúja

Az Európai Parlament (EP) döntése a Sargentini-jelentés elfogadásáról a bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja – ismételte meg a kormánymantrát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A tárcavezető szerint a dokumentum elfogadásával Magyarországot és a magyar embereket azért ítélik el, mert “bebizonyítottuk, hogy a migrációra nincs szükség és a migrációt meg lehet állítani”. Azt is tudtuk, de ma be is bizonyosodott: az Európai Néppártban is többségben vannak a bevándorláspártiak – tette hozzá.

Közleményben reagált a külügyminiszterre az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi István azt írta: hazugság a Fidesz állítása, miszerint az Európai Parlament „csalással” érte el, hogy elfogadják a Sargentini-jelentést. Méghozzá azért, mert az Európai Parlamentben 1979 óta hatályban lévő eljárásjog szerint szavazott a plenáris ülés, a tartózkodások számítási módszeréről az EP jogi szakszolgálata is megerősítő állásfoglalást adott ki a voksolás előtt. Ujhelyi szerint

a Fidesz elszokott attól, hogy nem saját maga alakítja a szabályokat, hanem neki kell alkalmazkodnia hozzájuk.

(MTI)