Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Két cégre is komoly bírságot vetett ki az MNB

Két cégre is komoly bírságot vetett ki az MNB

A G7 Capital Kft.-t és a Kálecz Consulting Kft.-t jogosulatlan pénzpiaci ügynöki tevékenység miatt büntették meg.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a G7 Capital Kft. és a Kálecz Consulting Kft.-re jogosulatlan pénzpiaci függő ügynöki tevékenység miatt és megtiltotta a bejelentés hiányában végzett tevékenységük folytatását. A két cég a jegybank által már korábban ideiglenes intézkedéssel sújtott társaságnak gyűjtött törvénysértő módon ügyfeleket, évi átlagosan 12 százalékos kamatígérettel.

Az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a szekszárdi G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. és a budapesti Kálecz Consulting Szolgáltató Kft. „piackutatási” tevékenysége keretében végzett-e pénzügyi szolgáltatás közvetítési, függő ügynöki tevékenységet a CD Insurance Kft. megbízásából.

A jegybank 2018 januárban tiltotta meg a CD Insurance Kft.-nek, hogy jogosulatlanul – kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett – pénzeszközöket gyűjtsön magyar ügyfelektől. Az MNB a tudomására került adatok alapján a CD Insurance Kft.-vel kapcsolatos piacfelügyeleti vizsgálatába vonta be a G7 Capital Kft. és a Kálecz Consulting Kft.-t is.

Vizsgálata során a jegybank arra jutott, hogy a G7 Capital Kft. és a Kálecz Consulting Kft. az MNB felé történő bejelentés hiányában üzletszerűen függő ügynöki tevékenység keretében közvetítette a hazai fogyasztóknak a CD Insurance Kft. által a belizei székhelyű Portfolio Investment Ltd.-től állítólagosan megvásárolt részvényeket. Az állítólagosan amerikai, spanyol és magyar ingatlanfejlesztésekbe fektető Portfolio Investment Ltd. részvényeit a magyar ügyfelek 2 éves futamidőre átlagosan 12 százalékos, ám egyes esetekben 22 százalékos éves hozamfizetési ígérettel és visszavásárlási garanciával vásárolhatták meg amerikai dollárban.

Mostani piacfelügyeleti vizsgálata során végül az MNB a G7 Capital Kft.-t 2,5 millió, a Kálecz Consulting Kft.-t 7,5 millió forintra büntette, ezzel párhuzamosan mindkét céget eltiltotta a bejelentés hiányában végzett pénzügyi függő ügynöki tevékenységtől.