Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Juncker most sem hagyta ki, keményen üzent Orbánnak is

Juncker most sem hagyta ki, keményen üzent Orbánnak is

Migrációról, óraátállításról, Afrikáról, de legfőképpen az Európai Unió helyzetéről és jövőjéről szólt Jean-Claude Juncker beszéde az Európai Parlamentben. Nagy szavakat persze senki nem várt az Európai Bizottság elnökének éves felszólalásától, de egy-két javaslatra azért így is maradt ideje.

Juncker messziről kezdett, de hamar rátért a lényegre: az Európai Unió a béke záloga. Örüljünk, hogy békés kontinensen élhetünk, ami az uniónak köszönhető.

Tartsuk jobban tiszteletben az EU-t, ne mocskoljuk be a képét,

védjük meg és olyan hazafiságban higgyünk, ami nem bánt a másokat.

„Utasítsuk el a nacionalizmust, ami bűnösöket keres megoldások helyett, amik lehetővé tennék, hogy együtt éljünk” – üzent a populista vezetőknek.

A bizottsági elnök ezután a sikereket sorolta: a gazdaság szárnyalását, a munkahelyek létrejöttét, a kereskedelmi megállapodásokat, a Galileo programot, és azt, hogy az Európai Unió megkerülhetetlen erővé vált, még Washingtonban is. Donald Trump amerikai elnöknek üzenve viszont azt is hozzátette: nem tetszik neki a tiszteletlen fellépés.

Az Európai Uniónak még inkább szuverén szereplőként kell fellépnie a nemzetközi porondon, a kontinensnek saját kezébe kell vennie a sorsát. Az EU szuverenitása azonban a tagállamok szuverenitásából ered, nem lép annak helyébe.

Óraátállítás, menekültügy

Ezután következtek a konkrétabb javaslatok, amiket az Európai Bizottság már megtett, de az Európai Parlament egyelőre lassan halad velük: a nemzetközi cégek ott fizessenek adót, ahol nyereségre tesznek szert, az egyszer használatos műanyagok betiltása, és a legutolsó: az óraátállítás eltörlése. Juncker itt egy újdonsággal is előállt:

a tagállamok döntsenek arról, hogy a téli, vagy a nyári időszámítást vezetik be.

Kibővítené az Európai Ügyészség határkörét és egy óra alatt eltüntetné a terrorista propagandát az internetről.

Természetesen a migráció sem maradhatott ki a beszédből, itt Juncker megismételte, hogy nem akar belső határokat, és felszólította az osztrák elnökséget, hogy tegyék meg a döntő lépéseket, hogy elfogadják a korábbi javaslatokat.

„Nem tehetjük azt, hogy minden egyes hajó kikötésénél ad hoc megoldásokat teszünk” – mondta Juncker, aki a határőrizeti tisztviselők számát 2020-ig 10 ezerre növelné, és létrehozná a menekültügyi ügynökséget, hogy segítse a tagállamokat az érkezők feldolgozásában, egyúttal a jogtalanul itt tartózkodók visszaküldésének felgyorsításában.

„Szükség van bevándorlókra, jól képzett migránsokra” – jelentette ki a politikus, aki szerint az Európai Uniónak meg kell erősítenie a kapcsolatát Afrikával és nem szabad csak a segélyezésre koncentrálnia.

Az Egyesült Királyságnak is üzent, amikor azt mondta: ha valaki el akarja hagyni az Európai Uniót, akkor nem lehet ugyanabban a privilegizált helyzetben, mint egy tagállam. Juncker jövő márciusra szeretné látni az európai költségvetést is, és megerősítené az eurót a nemzetközi piacon.

Kemény bírálatok

A beszéd végén a javaslatok mellett a bírálatoknak is jutott hely, és Orbán Viktor is sokat kapott belőle. Jean-Claude Juncker emlékeztetett rá, hogy nem normális, hogy nem tudnak felszólalni az ENSZ-ben a kínai jogsértések miatt, mert egy tagállam megvétózza. Ez áprilisban pontosan a magyar kormány miatt történt meg, amikor az EU figyelmeztetni akarta Kínát, hogy tartsa be az emberi jogokat.

Az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette a tagállamokat a sajtószabadság fontosságára is, ami alapvető feltétele a demokráciának.

„A hetes cikket ott kell alkalmazni, ahol a jogállam veszélybe került” – került elő még egyszer, de nem utoljára a magyar ügy. Juncker ugyanis hozzátette: az Európai Bíróság ítéleteit végre kell hajtani, nincs más választás. Márpedig az Orbán-kormány még mindig nem hajlandó végrehajtani a kötelező menekültkvótát, hiába vesztette el a pert.

A beszéd végén Juncker védelmébe vette a keleti tagállamokat azzal, hogy véget vetne a keleti és a nyugati területek megosztottságának, ami főleg az olcsó munkaerő miatt alakult ki. Majd beszédét azzal fejezte be: a nacionalizmus helyett együttműködésre van szükség.