Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gigaberuházásba kezd a Mol Tiszaújvárosban

Gigaberuházásba kezd a Mol Tiszaújvárosban

Elindítja 1,2 milliárd eurós (390 milliárd forintos) vegyipar nagyberuházásnak megvalósítását Mol-csoport Tiszaújvárosban – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Hernádi Zsolt a Mol Nyrt. elnök vezérigazgatója.

Az új gyár, amelyet a német Thyssenkrupp fog felépíteni vegyipari alapanyagot poliolt fog gyártani, amely alapanyaga a poliuretánnak, amit Hernádi nemes egyszerűséggel vegyipar svájci-bicskájának nevezett. A poliolt egyaránt hasznosítják az építőiparban, a bútorgyártásban, az autógyártásban, a textiliparban, de még a faiparban is.

A tiszaújvárosi beruházás mindössze 200 új munkahelyet a gyár magas automatizáltság miatt – ez hatékony termelés záloga. A Mol a Thyssenkrupptól az elérhető legfejlettebb és ma is mert legkörnyezetbarátabb technológiát kapta meg – mondta Hernádi Zsolt. Kifejezetten környezetkímélő a gyártás, mert egyetlen melléktermékként víz keletkezik.

A poliuretán iránti igény csak nőni tud a jövőben, ezzel a kínálat nem tud lépést tartani. A Mol 2030-ig tartó stratégiaváltása jegyében 4,5 milliárd eurót ruház be, ennek első 1,5 milliárdos lépése a poliolgyár megépítés, amely 2021-ben kezdheti meg a tesztüzemet.