Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Börtönben marad az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottja

Börtönben marad az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottja

A Balassagyarmati Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta a büntetés-végrehajtási bíró döntését, így nem bocsátható feltételes szabadságra az egykori olaszliszkai ügy III. rendű vádlottja, a döntés jogerőre emelkedett, írja a 24.hu.

Az elítélt a büntetés végrehajtása során kifogástalan magatartást tanúsított, azonban a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája úgy ítélte meg, hogy a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodását kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra. A büntetés-végrehajtási bíró döntése ellen az elítélt és védője fellebbezést jelentett be.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét egy későbbi időpontban ismét részletesen meg kell vizsgálni. A bíróság döntése 2018. szeptember 4-én jogerőre emelkedett.

Mint ismeretes, 2006. október 15-én Szögi Lajos a kocsijával Szegilong irányából haladt Olaszliszkára két lányával, amikor H. K. a haladási irányát hirtelen megváltoztatva kifutott Szögi Lajos autója elé, és az út melletti árokba esett. A tanár megállt segíteni, de az autójából már kiszállni sem tudott, mert az I. rendű és a III. rendű vádlottak, később pedig a II. rendű vádlott is odaszaladt a kocsijának elejéhez és együttes erővel kirángatták a gépkocsiból. A vádlottak a IV., VI., VII. és VIII. rendű vádlottakkal kiegészülve agyonverték a tanárt a gyerekei előtt.

A Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án a III. rendű vádlottat másodfokon jogerősen 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elítélt feltételes szabadságra bocsátása a büntetése 4/5 részének kitöltésére tekintettel 2018. október 20-án lett volna esedékes.