Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezt írják a külföldi lapok Orbánról és a Sargentini-jelentésről

Ezt írják a külföldi lapok Orbánról és a Sargentini-jelentésről

A Süddeutsche Zeitung című német lap, a The Wall Street Journal című amerikai újság és a Politico brüsszeli hírportál is a Sargentini-jelentés körül kialakult uniós feszültségekről cikkezett kedden.

A Süddeutsche Zeitung Európa végre védekezik című kommentárjában kiemelte: az EU eddig tétlenül szemlélte, hogy egyik tagállama a jogállamiságból szánt szándékkal lecsúszik a jogállamiság ellentétének állapotába, de az Európai Parlament most végre meg akarja mutatni, hogy ellenáll ennek a folyamatnak. A jelentés sorsának alakulásában döntő szerepe van az Európai Néppártnak, amely megosztott az ügyben, ezért a néppárti frakció vezetője, a pártcsalád csúcsjelöltségére pályázó Manfred Weber egy nagy, és talán a legfontosabb politikai próbatétel előtt áll –tették hozzá. Manfred Weber eddig Magyarország csodálójának számított, és mindig megvédte Orbánt, most viszont az észak- és nyugat-európai kereszténydemokraták bizalmának megőrzése érdekében bizonyítania kell, hogy a szívén viseli az EU értékeit – írta a német lap.

A magyar kormányfő messzebbre távolodott a liberális demokráciától, mint ahogy azt sokan sejtik,

ezért Manfred Weber csak akkor lenne hiteles, ha komolyan többséget szervezne Orbánnal szemben – áll a kommentárban. Mint írták, az európaiak uniója rendelkezik fegyverekkel, hogy megvédje az alapot, amelyen nyugszik, az olyan politikusok, mint Orbán Viktor, pedig szét akarják zúzni ezt az alapot,ezért legfőbb ideje használni a fegyvereket.

Orbán Viktor valószínűleg sértetlenül fog kikerülni a magyar jogállamisági helyzetről szóló európai parlamenti szavazásból, függetlenül annak eredményétől, mert kiváló érzékkel fel tudja mérni a nyugati demokráciák tűréshatárát – vélekedet európai kiadásában a The Wall Street Journal (WSJ). Az amerikai pénzügyi-politikai napilap kiemelte:

Orbán csaknem korlátlan hatalmat épített ki Magyarországon

azzal, hogy liberális nemzetközi elitklubként támadta az Európai Uniót, most azonban éppen ezen elit egyes tagjaitól vár védelmet. A cikk szerint a kormányfő várhatóan ígéretet tesz majd egyes kifogásolt intézkedések módosítására. „Orbán mindig tudta, hogy mikor kell meghátrálnia a szankciók elkerülése érdekében” – idézett a lap egy európai néppárti illetékest. Hangsúlyozták azonban: Orbán számára tulajdonképpen az is kedvező, ha végül megszavazzák a képviselők az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítását, ugyanis az csak egyfajta politikai stigmát jelent, nem valószínű, hogy sikerülne végül szankciókat elrendelni a többlépcsős eljárásban, ahhoz ugyanis a tagállamok egyhangú támogatására lenne szükség.

A Politico brüsszeli hírportál reggeli hírlevelében arról írt, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője kihátrált Orbán Viktor mögül, mondván, a magyar kormányfőnek

kompromisszumkészséget kell mutatnia bizonyos kérdésében, például a civil szervezetek vagy a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.

A brüsszeli híroldal szerint Orbánnak keddi európai parlamenti felszólalásában így a konfliktus csendesítésére és kiélezésére egyaránt lehetősége lesz. A szerző emlékeztetett, hogy a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfőn, éppen Weber nyilatkozata után biztosította hivatalosan támogatásáról a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát az EPP csúcsjelölti posztjáért folyó versenyben. A Politico végezetül rámutatott: az Orbán-kormány az esetek többségében két lépést tett előre, majd egyet hátra, miután az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indított. (MTI)

Borítókép forrása: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images