Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Budapestre költözik Dél-Korea – legalább is egy napra

Budapestre költözik Dél-Korea – legalább is egy napra

K-pop, taekwondo, kalligráfia műhely és gasztroshow is várja az érdeklődőket a 4. Koreai Kulturális Fesztiválon szeptember 22-én Budapesten. A koreai kultúra legnagyobb hazai rendezvényén több mint 30 különböző programból válogathatnak a látogatók – a tradicionálistól a popkultúráig minden lesz, ami koreai.

A Koreai Kulturális Központ egynapos fesztiválján húszpercenként új programmal szórakoztatják a közönséget a nagyszínpadon fellépő k-pop cover, taekwondo vagy éppen tradicionális koreai tánc csapatok. A tematikus standokon autentikus ételeket kóstolhatnak – Cris Lee, a koreai konyha szakértője főzőshow-jában egy jellegzetes háromfogásos koreai menü elkészítését mutatja be a közönségnek –, kézműves műhelyeken vehetnek részt, népi táblajátékokat tanulhatnak a koreai kultúra iránt érdeklődők.

A fesztivál kiemelt eseménye a divatvilág elismerését a természetes szépség és a színekkel való merész játék elegáns egyensúlyával kivívó Park Seong Hee sminkmester k-beauty bemutatója. Park New Yorkban él, és olyan művészekkel dolgozik együtt, mint Roe Ethridge, Sebastian Faena és Greg Harris. Park több ízben készítette fel azt az Aaron Philipet is fotózásra, akit néhány nappal ezelőtt szerződtetett le egy nagynevű modellügynökség az első kerekesszékes fekete, transznemű modellként. Számos munkája a Vogue, Elle és Harper’s Bazaar címlapjára került, de rendszeresen látható többek között Victoria Beckham, Prada, Nina Ricci, Givenchy, Valentino, Louis Vuitton, Miu Miu divatbemutatókon is.

A fesztivált a szöuli TAGO együttes dobkoncertje zárja. Az Edinburgh Fringe visszatérő fellépői tradicionális koreai ütős hangszerekkel és harcművészeti mozdulatokkal teremtenek erőteljes és érzéki zenei élményt.

Liszttel indul a Koreai Kulturális Fesztivál

A fesztiválnyitó komolyzenei koncertet Yang Sung-Won csellista és Enrico Pace zongoraművész adja a rendezvény előtt két nappal, szeptember 19-én a Zeneakadémián. A duo Liszt és Chopin műveiből összeállított repertoárral érkezik Budapestre. A dél-koreai csellistát több szál fűzi Magyarországhoz: a négy éve elhunyt Starker János világhírű gordonkaművész tanítványa volt, és Eötvös Péter csellóversenyét is ő mutatta be Ázsiában először a Szöuli Filharmonikusokkal, Eötvös vezényletével. A programokra a belépés ingyenes.

A Koreai Kulturális Központról

2012-ben Budapesten nyitotta meg kapuit Kelet-Közép-Európa legnagyobb, több mint 1500 négyzetméteres kulturális központja, a Koreai Kulturális Központ. Az intézmény létrehozásának gondolata 2009-ben fogalmazódott meg Magyarország és a Koreai Köztársaság diplomáciai kapcsolatfelvételének 20. évfordulója alkalmából.

Az intézmény legfőbb célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a koreai kultúrát Magyarországon, és erősítse Magyarország és a Koreai Köztársaság kapcsolatát.

A Központ lehetőségeket biztosít a koreai kultúra megismeréséhez, így számos kulturális eseményt és tanulási lehetőséget kínál az érdeklődőknek a koreai nyelvtanfolyamoktól a taekwondo edzéseken át a K-pop kultúrához kapcsolódó táncokig. Bemutató konyhájukban rendszeresen tartanak főzőkurzust, kulturális műhelyükben koreai kézműves tárgyakat készíthetnek a látogatók. A Koreai Kulturális Központ kéthetente, péntekenként dél-koreai filmeket vetít, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A hely nem csupán kultúra közvetítői szerepet tölt be, hanem találkozópont is. Legutóbbi gasztroművészeti tárlatukon például több kortárs magyar művész munkáját is kiállították, többezres könyvtárukban pedig koreaira lefordított magyar szerzők művei is megtalálhatók József Attilától Molnár Ferencen át Nádas Péterig.

Borítókép forrása: