Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bebörtönzött női aktivisták kiszabadítását sürgeti a Human Rights Watch Szaúd-Arábiában

Bebörtönzött női aktivisták kiszabadítását sürgeti a Human Rights Watch Szaúd-Arábiában

Felszólította a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet a nagy autógyártó cégeket, hogy álljanak ki azokért a Szaúd-Arábiában bebörtönzött aktivistanőkért, akik a nők autóvezetésének engedélyezése mellett szálltak síkra a királyságban. Szaúd-Arábia idén júniusban engedélyezte a nők számára az autóvezetést. Számos nő azonban – akik a rendelet meghozatala előtt ültek volán mögé vagy kampányoltak a vezetésért – emiatt továbbra is börtönben van. A szaúd-arábiai hatóságok „gyanús külföldi kapcsolatok” miatt tartja továbbra is őrizetben őket.

A HRW értesülései szerint még mindig legkevesebb kilenc nő van őrizetben. A szervezet felvette a kapcsolatot több nagy autógyártó céggel, a többi közt a Nissannal, a Hyundai-jal, a Forddal és az Audival, és arra kérve őket, hogy álljanak ki a bebörtönzött nők mellett. „Ki kell állniuik a bebörtönzött nőkért, akiket igazságtalanul, ítélet nélkül tartanak fogva, ugyanis részben az ő aktivitásuk nyitott meg a cégek számára új, jövedelmező piacokat”– fogalmazott nyilatkozatában Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti irodájának a vezetője. 2020-ra csaknem 3 millió női vezetőre lehet számítani Szaúd-Arábia útjain.

Borítókép forrása: Pixabay