Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Európai Néppárt lengyel tagjai a 7. cikk elindítása mellett szavaznának

Az Európai Néppárt lengyel tagjai a 7. cikk elindítása mellett szavaznának

A Sargentini-féle magyar különjelentés elfogadása mellett készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői, akik az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak (EPP) a tagjai – derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilap keddi cikkéből. A lengyel kormánypárt viszont jelezte: képviselői nemmel szavaznak.

Jedrzej Bieleckinek, a jobbközép független lap cikkírójának Janusz Lewandowski volt lengyel uniós biztos, a PO európai parlamenti képviselője, elmondta: „A 7. cikk elindítása mellett szavazunk, bár ez ügyben nem lesz pártfegyelem”.Lewandowski azzal érvelt, hohgy a jogállamiság tekintetében Magyarországon és Lengyelországban hasonlóak a fejlemények. „Képmutatás lenne – mondta -, ha Magyarországhoz másképp viszonyulnánk, mint Lengyelországhoz, csak azért, mert a Fidesz az EPP tagja”. A Fideszhez fűződő viszony miatt “a szociáldemokraták és a liberálisok egyébként folyamatosan támadják (az EPP-t)” – fűzte hozzá a lengyel EP-képviselő, felidézve: Varsó esetében az EPP az eljárás megindítása mellett szavazott.

Tavaly novemberben az EP többségi frakciói Lengyelországra vonatkozóan megszavazták az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását előkészítő határozatot, s a procedúrát 2017 végén az Európai Bizottság elindította. Lengyelország ügyében a Polgári Platform EP-frakciójának vezetése úgy döntött, hogy tagjai tartózkodni fognak a szavazáskor, a 22 fős frakcióból mégis 6-an a határozat elfogadására szavaztak, míg Lewandowski tartózkodott a szavazástól. Bielecki a cikkben rámutat: a PO és a PSL képviselői a német Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) tagjai után a legnagyobb csoportot alkotják az EPP-ben. (MTI)

Borítókép forrása: YouTube