Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Alakul a pécsi aquapark: ejtették a szennyvíztelepet, a hőerőműnél épülhet meg

Alakul a pécsi aquapark: ejtették a szennyvíztelepet, a hőerőműnél épülhet meg

Kommunikációs szinten hatalmas siker a pécsi Modern Városok Program, Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn sajtótájékoztatón értékelte az eddigi munkát. A kormánybiztos szerint Pécs fejlesztései elérik a 100 milliárd forintos nagyságrendet és a projektek előrehaladása nagyon jó. Gyopáros külön kitért arra, hogy a baranyai megyeszékhely fejlesztései közül az egyetemi projektek haladnak előre a leglátványosabban. (A program egyik része a Pécsi Tudományegyetemhez, a másik a városhoz tartozik –a szerk.) Az egyetemtől kapott tájékoztatás szerint egyébként rendben épül az orvosi kar új elméleti tömbje, de egy kivételével az összes tervezett fejlesztésük elindult, illetve már olyanokról is be tudtak számolni, amelyek befejeződtek.

Ezzel szemben a városi fejlesztések nem haladnak, de erről mélyen hallgattak.

Arra kínosan ügyeltek a sajtótájékoztató szervezői, hogy olyan újságíró ne legyen a helyszínen, aki releváns kérdéseket is feltett volna, így a Zoom, a Pécsi STOP és a Szabadpécs se lett értesítve a rendezvényről. Pedig kérdések lettek volna bőven, például az új vásárcsarnokról egy szó se esett, pedig 2018 november 30-án már ott kellene vennünk a paprikát és a szemes babot, ehelyett maximum a nyulaknak lehet kaszálni a helyszínen:

Az új pécsi vásárcsarnok helye Fotó: Kovács István

Berúgatták az MVP motort

A színfalak mögött a Modern Városok Program városi beruházásainak a lassú megvalósítása miatt a helyzet meglehetősen kínossá vált az év elejére a fideszes városvezetés számára. 2015 áprilisában maga Orbán Viktor jelentette be többek között a vásárcsarnok, illetve egy monstre aquapark építését, amelyek a leglátványosabb részei lennének a projektnek, de egy kapavágás se történt addig, a kampány pedig a nyakukon volt. A Zoom.hu információ szerint a kormánynál meglehetősen elégedetlenek voltak a városi beruházások alakulásával kapcsolatban, még az is felmerült, ha nem történik előrelépés, akkor végső esetben az egyetemhez kerülhetnek át a menedzsment feladatok.

Végül most mozgásba hozták az MVP-t, de jellemzően nem önállóan találta meg a városháza a megoldást, hanem

beemelték egy civil szervezet, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) javaslatait a programba.

A civilek hónapok óta kampányolnak azzal, hogy elektromos buszokat kellene beszerezni, amivel a tömegközlekedés olcsóbb lehetne és az élményfürdőnek jobb helye lenne a Tüskésréten. A sajtótájékoztatón nem túl elegánsan egy szó sem esett az ÖPE-ről, ehelyett Páva Zsolt polgármester arról beszélt, hogy 4 milliárdos forrás jut e-buszok vásárlására és az élményfürdő helyszínét átteszik a Tüskésrétre…

A pöcegödörtől a hőerőműig

A már említett aquapark a vásárcsarnok mellett a pécsi Modern Városok Program rákfenéje. Erre is a miniszterelnök bólintott rá, de azzal a kiegészítéssel, hogy ezt a projektet kösse össze az önkormányzat egy szabadidőközpont megépítésével. Ebből lett végül az a húszmilliárdos beruházás, amit a város Füzes dűlő nevű részén valósítottak volna meg tisztán állami támogatásból. A helyszínnel viszont már az elejétől kezdve problémák voltak. Egyrészt a telkek túl drágának bizonyultak,

másrészt ott található a városi vízmű szennyvízátemelője, aminek erős pöcegödör szaga van.

A terveknek az tette be végül a kaput, hogy az eredeti koncepció a város alatt vélelmezett melegvízforrásokra épített, azonban a próbafúrások nem jártak sikerrel.

A pénzt viszont mindenképpen fel akarja használni a városvezetés, így esett a választás most az új helyszínre, amit az ÖPE javasolt. A Tüskésréten egyébként már vannak szabadidős létesítmények, többek közt egy wakeboard pálya és egy futókör is, így adta magát a helyszín. A polgármester szerint a várostól dél-keletre található, már meglévő fúrt kútból származó, vezetéken szállítandó 70 fokos vízzel látnák el a leendő létesítményt. Páva Zsolt viszont a sajtótájékoztatón leszögezte: a fürdőberuházás “akkor valósul meg, ha fenntartható, a mai számítások szerint erre pedig komoly esély van”, vagyis még messze nem biztos, hogy lesz.

Az élményfürdő létrejöttét turisztikai szakemberek évtizedek óta szorgalmazzák, mert Pécs Vasarely-kiállítással, Dzsámival és Ókeresztény sírkamrákkal együtt is csak egynapos város, ahol átlagban nem töltenek el hosszabb időt a turisták, ezen a helyzeten segíthetne az aquapark.

Viszont a tüskésréti helyszín sem tökéletes: itt nem egy szennyvízátemelő fog bezavarni a képbe, hanem a tőle 6-800 méterre található városi hőerőmű.

A pécsi hőerőmű

Aztán majd kiderül, hogy ez a turistákat mennyire zavarja.