Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sargentini nem indul jövőre az EP-választásokon

Sargentini nem indul jövőre az EP-választásokon

Judith Sargentini nem indul jövőre az Európai parlamenti (EP) választásokon. Döntését két ciklus kitöltése után hozta meg – derült ki a Trouw nevű holland portállal készült interjújából. „Egy éven át rágódtam a döntésen, amit véglegesen nyáron hoztam meg. Nagyszerű dolgokat értem el eddig is, főként a menedékjog és a migráció kérdésében, de már nem érzem magam olyan motiváltnak mint korábban. Nem gondolom, hogy ez az ügy tovább fog fejlődni az én kezeim között, talán inkább valaki másnak kellene megpróbálnia.”

Sargentini, a Baloldali Zöldek tagja, az Európai Parlamentben a menedékjog, a migráció és a fejlesztési együttműködés témakörén kívül a pénzmosás elleni küzdelmen dolgozott, valamint a terrorizmus elleni bizottság alelnöki posztját is ő töltötte be.

A Zöldeknek jelenleg két székük van az EP-ben, a másik jelenleg Bas Eickhouté, aki újra indul májusban a posztért. „Ez egy jó időszak a pártom számára, és persze emiatt szeretnék is ott lenni, de önmagában az, hogy kimaradok valami jóból, még nem elég motiváció számomra”– nyilatkozta Sargentini.

A holland képviselő neve Magyarországon már összefonódott az általa írt jelentéssel, amelyben kifejti aggodalmait az alkotmányos és a választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, az adatvédelemmel kapcsolatban országunkban, valamint a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságának, illetve a kisebbségek, például a romák és a zsidók vagy a menedékkérők jogainak területével, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is. A jelentésről szerdén szavaznak az EP-ben.

Borítókép forrása: MTI/EP/Fred Marvaux