Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Putyin-közeli oroszok vehettek magyar letelepedési kötvényeket

Putyin-közeli oroszok vehettek magyar letelepedési kötvényeket

Képviselőházi tagok, üzleti körökben jól futó mágnások és a hírszerzés főnökének családja is érintett lehet.

Hónapok óta tartó oknyomozás eredményeként tette közzé a 444 azt az írását, amelyben a Direkt36 és az orosz Novaja Gazeta nevű újság is részt vett. Az oknyomozás egy névtelen levél alapján indult el: olyan névlistát kapott a Direkt36 és a 444 szerkesztősége, amelyben Oroszország mellett más országok állampolgárai is szerepeltek, és a lista tagjai vásároltak magyar letelepedési kötvényt.

A 444 most nyilvánossá tette azokat a neveket, amelyek a leggyanúsabbak. Volt, aki maga is bevallotta a kötvényvásárlást.

Íme, a lista:

  • Szergej Nariskinnek, az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) főnökének több családtagja, köztük a fia is vásárolt kötvényt. A Bevándorlási Hivatal elismerte, hogy Szergej Nariskin fia ügyfelük volt.
  • Vlagyimir Blockij, a Duma alsóházi tagja maga közölte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül kaptak magyar papírokat.
  • Dimitrij Boriszovics Pavlov üzletember is szerepel a listán, ő a Kremllel és az ortodox egyházzal is jó kapcsolatokat ápol, orosz ellenzéki lapok pedig a moszkvai maffia embereként azonosítják.
  • Iliaz Muszlimov, az orosz parlament egy korábbi képviselője maga erősítette meg, hogy kapott magyar tartózkodásra jogosító engedélyt.
  • Alekszej Jankevics, a Gazprom Nyeft igazgatójáról a Novaja Gazetának egy forrás megerősítette, hogy szerzett magyarországi tartózkodásra jogosító papírokat, de a forrás azt nem részletezte, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt-e.
  • Andrej Kalmikov, az Aeroflot orosz állami légitársaság fapados leánycégének vezetője megerősítette egy e-mailben, hogy magyar letelepedési engedélyhez jutott a kötvényprogram révén. Kalmikov hozzátette, hogy utazási célból tett szert a dokumentumokra.

 

A program 2013-as indulása és 2017-es felfüggesztése között a magyar állam közel 20 ezer letelepedési engedélyt adott ki a kötvények vásárlóinak és családtagjaiknak. Ezek túlnyomó többsége kínai állampolgár volt, de több százan jelentkeztek a programba Oroszországból és a Közel-Keletről is. A magyar hatóságok azonban adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadták a kötvényvásárlók nevének kiadását – írta a lap.

Borítókép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin / Forrás: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda