Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Előzetesbe tették a badacsonyi borászt halálra verő nehézfiúkat

Előzetesbe tették a badacsonyi borászt halálra verő nehézfiúkat

A polgármester szerint neki senki sem szólt, hogy problémák volnának az alsó büfésoron. Miután szombat virradóra agyonvertek egy fiatal borászt, rendkívüli önkormányzati ülést tartanak arról, mit kell tenni „a hasonló esetek megelőzése érdekében”.

Rendkívüli képviselő-testületi ülést tart kedden a Badacsonytomaji Önkormányzat, miután szombat virradóra két kigyúrt szabolcsi fickó a barátnője szeme láttára halálra vert és rugdosott egy fiatal helyi borászt.

Laposa Bence, aki maga is borász, egyben a badacsonyi önkormányzat független képviselője azt mondta,

a nyár eleje óta benne volt a levegőben, hogy az alsó büfésoron mind gyakoribb és durvább balhék előbb-utóbb tragédiával végződnek.

A település jó híréért, biztonságáért aggódó vállalkozók azonban eddig hiába bombázták ötleteikkel az önkormányzatot.

– Számos kezdeményezésük volt – mondta a Zoom.hu-nak Laposa. – Javasoltuk például kamerarendszer telepítését, valamint a civil biztonságiak számának növelését, és az alsó büfésor arculatának átalakítását, továbbá az éjszakai szórakozóhely-kínálat átalakítását.

Laposan Bence szerint a helyzet az önkormányzat, a rendőrség és a helyi vállalkozók összefogása nélkül nem normalizálható. Úgy véli, mindenkinek magába kell szállnia, el kell gondolkodnia, hogy megtett-e mindent a szombatihoz hasonló esetek megelőzéséért. “Tartok tőle, hogy senki nem jelentheti ki, hogy mindent megtett, ami tőle elvárható” – mondta.

Mint a Zoom.hu is írt róla, szóváltás után két nehézfiú a badacsonyi alsó büfésor mögötti parkoló közelében szóváltást követően halálra vert egy helyi fiatal borászt. Még akkor is rugdosták, amikor már védekezésre képtelenül feküdt a földön.

Állítólag a konfliktus nem volt előzmény nélküli, de a szemtanúk csak annyit láttak, hogy a verőlegények a behajtani tilos tábla ellenére hajtotta be a területre, majd oda akartak leparkolni, ahol a később halálra vert borász és barátai beszélgettek. A nehézfiúk rövid, de annál trágárabb szájkarate után kiszálltak az autójukból, és ütni-verni kezdték a borászt.

Az egyik közeli szórakozóhely biztonsági emberei épp akkor értek oda, amikor menekülni próbáltak. Egyikük paprikasprayt fújt a kocsiba, amitől a sofőr elvesztette a tájékozódó képességét, és előbb egy oszlopnak hajtott, majd az árokba. Még akkor is megpróbáltak kereket oldani, de a biztonságiaknak sikerült ott marasztani őket a rendőrség kiérkezéséig.

– Nem ez volt az első eset, amikor a helyi vállalkozók biztonsági emberei oldanak meg olyan problémákat, amiket a rendőrség dolga lenne elintézni – magyarázza Laposa.

Szerinte nem kielégítő a rendőri jelenlét a területen. Többször is előfordult a nyáron, hogy a rendőrök csak a balhé végére érkeztek ki – mondta. A borász szerint azonban nemcsak a rendőri jelenléttel vannak gondok Badacsonyban. Szerinte sok vállalkozás az igénytelenséget kínálja, ami pedig igénytelen, az együttélési normákat betartani képtelen közönséget is vonz. Ez viszont másokat taszít.

A helyzet évek óta romlik, nyilatkozta az eset után több lapnak is Kardos Gábor, a Balaton Kör szóvivője. Eddig azonban nem jött létre a probléma megoldásához szükséges önkormányzati, rendőrség, vállalkozói összefogás.

A település polgármestere, Krisztin N. László ezzel szemben az Index.hu-nak azt nyilatkozta: neki neki senki sem szólt, hogy problémák volnának az alsó büfésoron.

Előzetesben a verekedők

A Veszprém megyei főügyészség a letartóztatását indítványozta annak a 29 és 34 éves férfinak, akik 2018. szeptember 8-án a hajnali órákban Badacsonyban egy férfit bántalmaztak, aki ennek következtében az életét vesztette – tájékoztatott hétfőn a vádhatóság. Az ügyben a Veszprém megyei rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást. A nyomozási bíró az ügyészi indítványnak helyt adott, és végzésében megállapította, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén a szökésüktől és a bizonyítás megnehezítésétől kellene tartani.

Borítókép: Az elhunyt borászra emlékeznek Badacsonyban / MTI Fotó: Mónus Márton