Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Dr. Csókay András: „Több imát, kevesebb hálapénzt a kórházakba!”

Dr. Csókay András: „Több imát, kevesebb hálapénzt a kórházakba!”

„Minden baj eredendője a hálapénz. Meg az alulfinanszírozottság persze, csak én ezt nem szeretném Zacher Gáborhoz, meg a Honvédkórház sürgősségi osztályának a problémáihoz kötni. Elég régóta mondom, hogy van egy felszíni probléma, ami lefele gyökerezik, az a finanszírozás. De igazán morálisan a hálapénz rombol” – mondta dr. Csókay András világhírű idegsebész a 24.hu-nak adott interjújában.

Mint ismert, Zacher Gábor és a Honvédkórház nyilatkozatháborúba keveredett, miután Zacher munkaviszonya megszűnt. Erre reagáltatta Csókay Andrást a 24.hu újságírója.

Úgy látszik, van értelme balhézni, a Honvédkórház berendelt egy csomó eszközt

Nagy közbeszerzést írt ki a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (népi nevén: Honvédkórház) mindenféle orvostechnikai eszközök beszerzésére.

Csókay erre a kérdésre nem akart kitérni, ezért inkább arról beszélt, hogy szerinte 50-60 éve van probléma a magyar egészségüggyel, és ennek a problémának az egyik rákfenéje a hálapénz. Példaként a spanyol egészségügyi rendszert említette, ott megemelték a kórházi dolgozók fizetését, közölték a betegekkel, hogy ha hálapénzt adnak az orvosoknak, akkor az orvosok munkahelyét veszélyeztetik, ugyanis

ha az orvos elfogadja a hálapénzt, akkor egyszerűen kirúgják, és ennek betartására betegnek álcázott ellenőröket vetnek be.

Csókay doktor ezután morális kérdésekről beszél, amelyeknek az orvostársadalomban sem mindenki felel meg, többek között az abortuszt említi, és ahogy a hálapénz esetén, úgy a terhesség művi megszakításának bűnösségét emeli ki, és azt, hogy az élet kezdete a fogantatással kezdődik, tehát az abortusz gyilkosság. Szerinte ez mind kihatással van a rendszerre, hiszen vétkesek közt cinkos, aki néma.

„Ha lenne egy bűnbánat, akkor a politika is tudna segíteni az orvostársadalmon, így a betegeken is”

– mondta.

Miután pedig a vallásosság és a tudomány közti kapcsolatról és ellentétről beszélt, kérdésre válaszolva azt mondta: „Az egész magyar egészségügynek kell a támogatás. Bízom Kásler Miklós hozzáértésében, ahogy a Honvédkórházban is, hogy megoldja a bajokat. Sokat kell imádkozni az ügyért.”

Dr. Csókay Andrással készült videóinterjúnkat, amely a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásáról is szól, itt tudják megnézni:

Magyar orvosi bravúr: olyan szférákban jártunk, ahol nagyon kevesen

Mintha egy valószínűtlenül, szinte feldolgozhatatlanul finom szövetet készítését látnánk. Olyan textilt, amely létezik ugyan, de a legkisebb érintésre is elporladhat. Az volt az érzésünk ezen szférákba vezetett minket dr. Csókay András. A Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának vezetője tagja annak az orvoscsoportnak – dr.Pataki Gergellyel és dr. Hudák Istvánnak kiegészülve – , amely egy bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásának műtétsorozatába kezdett bele.

Borítókép: dr. Csókay András / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/Zoom.hu