Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Úriembernek mondta magát a soroksári nő gyilkosa, vallomást viszont nem tett

Úriembernek mondta magát a soroksári nő gyilkosa, vallomást viszont nem tett

R. Szilveszter a főfoglalkozású betörő-tolvaj, alig egy hónappal az után vonult börtönbe, hogy Soroksáron megerőszakolta és megölte Kardosné Gyurik Krisztinát.  

A ma negyven éves R. Szilveszter erőszakolta és ölte meg Soroksáron 2013 szeptember 25-én a 36 éves Kardosné Gyurik Krisztinát – jelentette be az ORFK mai sajtótájékoztatóján Petőfi Attila vezérőrnagy, az NNI kiemelt életellenes bűncselekmények felderítésére létrehozott egységének vezetője. Petőfi tájékoztatása szerint a férfi alig egy hónappal a gyilkosság után börtönbe vonult, megkezdte a korábban elkövetett különböző vagyon elleni bűncselekményeiért kiszabott öt éves szabadságvesztésének letöltését.

R. Szilvesztert a börtönben gyanúsították meg különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberöléssel. Vallomást nem tett, de panasszal sem élt a gyanúsítás ellen.

Petőfi Attila elmondta, amíg R. Szilárd kirendelt védőjére vártak, a férfi a nyomozókkal beszélgetve elmesélte, hogy a kérdéses időpontban Soroksárnak azon a részén kerékpározott, ahol Kardosné Gyurik Krisztinát megtámadták.

R. Szilveszter a rendőröknek arról beszélt, hogy látott ott egy férfit, aki verekedett egy nővel. Ő erre a „lovagiasság szabályait követve” leszállt a kerékpárjáról, és a nő védelmére kelt. Verekedésbe keveredett az ismeretlen férfival, eközben ő is megsérült a kezében. Amikor az ismeretlen megfutamodott, állítása szerint, R. Szilveszter is tovább kerekezett. Nem tudja, hogy ezután mi történt a nővel.

“Öt éve készült erre a szerepre, hát most jegyzőkönyvön kívül előadta” – így reagált Petőfi Attila a férfi szavaira. Szerinte, az ügyben bizonyítási problémái nincsenek a rendőrségnek, csupán a tettest megtalálni volt nehéz.

A gyilkosság idején 36 éves nőt 2013. szeptember 25-én este nyolc és kilenc között ölte meg gyilkosa, amikor szokásos esti futóedzését tartotta. A hét legtöbb napján ugyanazt a nagyjából hét és fél kilométeres utat tette meg, 40-45 perc alatt.

A gyilkosság napján azonban a családja hiába várta haza. Egy idő után gyalog és kerékpárral többször végigmentek azon az úton, ahol Krisztina futni szokott, de nem találtak rá. Értesítették a rendőrséget, de kezdetben ők sem jártak sikerrel. Éjjel kettő óra előtt nem sokkal végül egy rendőrkutya talált rá az asszony holttestére.

Petőfi Attila elmondta, hogy az már a helyszíni szemlén látszott, hogy az áldozat brutális gyilkosság áldozata lett. Az egész testét ütlegelés nyomai borították, az asszonyt félig lemeztelenítették és meg is erőszakolták, majd egy kötéllel megfojtották.

MTI Fotó: Földi Imre

Az áldozat testén, a holmijain, és a gyilkossághoz használt kötélen is találtak DNS-maradványokat.

A rendőrség minden idők talán legkiterjedtebb hajtóvadászatát indította az ismeretlen gyilkos felkutatására. Ellenőrizték a környéken élő legtöbb 18-65 év közötti férfit, Krisztina volt iskolai osztálytársaitól kezdve mindenkit: a munkatársait, a barátait és persze azokat is, akikkel valaha konfliktusa volt. Majd tovább bővítették a kört, s lényegében mindenkit górcső alá vettek, akinek valaha bármi köze is volt Soroksárhoz.

Ellenőrizték Krisztina mobiltelefonjának a híváslistáit. Nemcsak azokat vizsgálták, akikkel a nő beszélt telefonon, hanem azokat is, akiknek a mobilja a gyilkosság idején a tetthely közelében jelentkezett fel valamelyik adóra.

“Több hónapos munka után kiderült, hogy a legrosszabb verzióval kell számolnunk, azzal, hogy a tettes és Krisztina között nem volt korábban semmiféle kapcsolat” – magyarázta Petőfi.

Ekkor újra végigellenőrizték a környéken élő férfiakat; az ott bejelentett lakókat, a munkásszállókon élőket, az ideiglenes lakcímen élőket, a hajléktalanokat, mindenkit, akit azonosítani tudtak. Majd – miután ez sem vezetett eredményre – azokat is, akik korábban Soroksáron éltek, de elköltöztek. Először azokat, akiknek már volt dolguk a törvénnyel, szexuális vagy eőrszakos bűncselekményt követtek el. Aztán már szinte mindenkit. Volt akit ki is hallgattak, sőt, sokaktól DNS-t is vettek.

A közel öt évig tartó nyomozás alatt 330 ezer embert ellenőriztek, közülük 391-et ki is hallgattak. 1847 férfitől vettek DNS-mintát.

Ezek közül azonban csak 1771-et sikerült megvizsgálni szerdáig, amikor a Nemzeti Szakértői és Kutatói Központ értesítette az NNI-t, hogy „találtuk van”.

A gyilkosság helyszínén, és a holttesten talált DNS R. Szilveszteré, aki jelenleg jogerős vagyon elleni betörésekért, lopásokért kiszabott jogerős büntetését tölti.

R. egyike azoknak, akik egykor Soroksáron éltek, de a gyilkosság idején már nem mutatkoztak a környéken. Ezért őt csak második-harmadik közben vonták ellenőrzés alá. Az asztalos képesítésű férfi a rendőrség adatai szerint soha nem dolgozott a szakmájában, de máshol sem. Betörésekből, lopásokból tartotta fenn magát.

R. kevéssel a gyilkosság után Siófokon bukott le. Kirámolt pár víkendházat és beköltözött az egyikbe, ott kapták el a rendőrök. Akkor nem vettek tőle DNS-t, ahogy később sem, amikor börtönbe vonult.

Augusztus elején a rendőrség, mint „a soroksári térséghez egykor kötődő személyt” ellenőriztette őt is a Büntetés-végrehajtással. Önként adott DNS-mintát. Nyilván pontosan tudta, hogy ennyi volt.

Kardosné Gyurik Krisztina édesanyja a TV2-nek azt mondta,

legszívesebben ugyanazt tenné ő is a férfivel, amit az tett az ő lányával.

Nyilván ezt nem teheti. De azt fogja kérni a bírótól, hogy tetessék ki a férfi zárkájába a lánya fényképét, hogy minden nap szembe kelljen néznie azzal, akti megölt.