Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jim Carrey új sorozata úgy csiklandozza a talpunkat, hogy közben a mellkasunkon térdel

Jim Carrey új sorozata úgy csiklandozza a talpunkat, hogy közben a mellkasunkon térdel

A hazánkban az HBO GO-n már elérhető Most nevess! című dramedy sorozat az első benyomás alapján egy igazi oximoron lesz: egy nevettető szomorúság. Ez az ellentmondás bár odaszögez majd minket a sorozat elé, de ne legyenek illúzióink, mert ez a “feel good” szöges ellentéte. A szépen adagolt, helyenként abszurd humor csatornáján keresztül csöpögteti a lehangoló tragikumot, amitől egyre kényelmetlenebbé válik a mosoly az arcunkon. Ennek ellenére a Jim Carrey főszereplésével készült, első évadával 10 epizódot felölelő sorozat egy roppant kifinomult, kiváló érzelmi hullámvasútnak ígérkezik.

A történet főhőse Jeff Pickles (Jim Carrey), egy velejéig kedves, jóságos, végtelenül optimista és nem utolsó sorban naiv férfi, aki akkora béke- és szeretet-világítótorony, hogy a felesége is egy orbitális puncinak hívja. Pickles azonban nem csupán egy jöttment zseb-Gandhi, hanem egy százmillió dolláros brand, akinek bérelt helye van Conan O’Brien showjában, mert a bábokkal is operáló gyermekműsorával, a Mr. Pickles’ Puppet Time-mal csemeték tízezreit ülteti le a televízió képernyői elé, tanításaival motiválva és jóra inspirálva őket nap mint nap.

Forrás: IMDB

Azonban a világ kíméletlensége a jóságos Picklest sem kerülhette el.

A férfi egyik gyermeke egy autóbalesetben meghalt, ami miatt a családja teljesen szétszakadt. Felesége képtelen tovább együtt élni a tragédia ellenére is optimizmusát lelkesen őrző Picklesszel, másik gyermeke egy szemtelen kamasz lett, munkahelyén pedig első sorban brandként, fejőstehénként kezelik, majd csak ezután emberként.

A sorozatot a különleges művészi megközelítéseiről ismert, rendkívül sokoldalú Michel Gondry jegyzi, aki az Egy makulátlan elme örök ragyogásán már dolgozott együtt gumiarcú Carrey-vel. Valószínűleg ennek a tapasztalatnak is köszönhető az az együttműködői munka, aminek eredményeképpen a színész maradéktalanul adaptálja Jeff karakterét és a kontextus.

Igaz, első ránézésre úgy tűnik, hogy itt egy újabb szituációs komédia: most a jámbor hülyegyereken, meg a bábműsor kulisszáiban történő arcpirító marhaságokon nevetünk majd. Azt hihetjük, hogy a viccforrás az olyan gegek újrapörgetése, mint a kétrészes lójelmezt viselő, titkon homoszexuális férfiak, akik fű alatt egymást kúrják a forgatási szünetekben, ki nem bújva a jelmezből, aztán azzal védekeznek, hogy azért büdös a cucc, mert nagyon meleg van benne. Viszont ne tévesszen meg minket az első benyomás: a Most nevess! epizódjai nem a “légy jó a ribancokhoz” Trejo-szövegek elcsattintásáról szólnak majd.

A Showtime saját gyártású sorozata ennél jóval mélylélektanibb.

Valószínűleg ezért is működik a Most nevess! koncepciója. A pilot alapján Gondry tökéletesen fésüli össze a profán, pikírt, kissé meghökkentő humort a Pickles tragédiájával. A 35 perces epizódok végig kiegyensúlyozottan, óvatosan, érthetően, de nem szájbarágósan viszi közelebb a csupaszív főhőst, és vele együtt a nézőt a elkerülhetetlen őrülethez.

Rendezőnk már az első résszel kioszt egy gyomrost azzal, hogy a főszereplő a pilot-epizód első és záró perceiben arról énekel, hogy bármit érezhetünk, s ez így van rendjén, ez kell tennünk. Azonban az nyitórész alatt azt látjuk (és valószínűleg a további epizódokban is majd), hogy Jeff nem csak nem mer és nem akar, hanem képtelen utat engedni a gyászának. Ezt a saját magának ásott gödröt pedig tovább mélyíti műsorának producere és egyben édesapja, Seb (Frank Langella), aki nem engedi neki, hogy a problémát a műsorán keresztül, gyermekekhez beszélve dolgozza fel. Nem engedi, mivel a gyászoló Jeffet és “Mr. Picklest”, a brandet el kell választania egymástól.

Ennek ellenére erőltetett, de mégis önhitt mosollyal magyaráz a szeretetről, a jóságról. Bölcselkedik,

Viszont a harag, a düh növekszik és szépen lassan kirügyezik a postaládák, csapok össze- és eltörésében.

Ezt a belső nyomort, pulzáló fájdalmat pedig Carrey minden kamerába néző tekintetével tökéletesen tolmácsolja. Talán azért is megy neki ennyire jól, mert valahol a komplikált életű színészről is szól a történet.

Forrás: IMDB

A készítők már a bevezető epizóddal megdobnak minket egy narancsnak álcázott citrommal akkor, amikor mi is felismerjük, hogy Jeff optimizmusa, műsorában elhangzott tanításai életképtelenek a valóságban.

A Most nevess! arról szól majd, ahogy egy “szent ember” felébred a delíriumból, és rájön, hogy a világ egy roppant szar hely, amiben a végtelen jósága csupán kirakati mutogatni való gyerekeknek. Haszontalan, maximum pénzkeresésre jó, másra nem.

Jeff Pickles tragédiája az egész család tragédiája is, de inkább csatornaként vesznek részt a történetben. Az akcióik és reakcióik törik szét teljesen Jeffet, mivel ők rombolják le teljesen Jeff pszichés kártyavárát. Jill (Judy Greer), az elhunyt fia ikertestvéréét, Will (Cole Allen), Jeff munkatársa és testvére, Deirdre(Catherine Keener) alapanyagok Jeff széteséséhez. Mindannyian az elcseszett életüket próbálják túlélni, de valójában rajtuk sem tudunk jó szívvel nevetni.

Forrás: IMDB

Viszont a szériának első ránézésre nem lesz célja az, hogy megbotránkoztasson. Nem azért látja meg a kislány az édesapját, miközben annak farkát kegyetlenül veri a szomszéd, hogy felháborodjunk. Inkább annak az egyszerre pesszimista és optimista üzenetnek az átadása a cél, hogy egyes élethelyzetek annyira tragikusan kellemetlenek, abszurdak, hogy sírni már rajtuk nem tudunk, de nevetni még igen.

Ebben az önellentmondó abszurditásban van a Most nevess! hatásmechanizmus. Ezt a komédia-dráma kettősséget morzsolgatjuk Jim Carrey új sorozatának nézése közben.

A talpunkat csiklandozza, kuncogunk, ugyanakkor azt is érezzük, ahogy a mellkasunkon térdel, és amikor felismerjük a súlyát, akkora ráébredünk, hogy amit látunk, az igazából végtelenül szomorú.

Viszont pont ez az, ami szerethetővé teszi, amiért hétről-hétre leülünk majd elé keserű vigyorral szurkolva Jeffnek, követve azt a pszichológia folyamatot, amiben egy végtelenül jóindulatú, kedves ember teljesen megtörik saját, mutálódott érzelmi súlya alatt – már ha sikerült a sorozatnak ezt merészen és hitelesen bemutatnia.

A Most nevess! ezzel a kettősségével azonban valószínűleg nem lesz közönségkedvenc sorozat. Nem egy könnyed szitkom, ami elé leülünk fél nyolckor, mert éppen akkor adják a tévében, azért, hogy a napi terheket a sarokba rúgva, kikapcsolt aggyal röhögjünk egy komédia ostoba, esetlen, személyiségzavaros, komplexusokkal teli szereplőin. Ez egy humorral emészthetőbbé tett naturalista dráma, aminek egy-egy epizódja után nem biztos, hogy jókedvűen állunk majd fel a kényelmes fotelünkből, viszont nem bánjuk meg, hogy időt szántunk rá.