Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Úgy látszik, van értelme balhézni, a Honvédkórház berendelt egy csomó eszközt

Úgy látszik, van értelme balhézni, a Honvédkórház berendelt egy csomó eszközt

Nagy közbeszerzést írt ki a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (népi nevén: Honvédkórház) mindenféle orvostechnikai eszközök beszerzésére – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A beszerzés négy részből áll, a kórház az alábbi eszközökből szeretne vásárolni:

  • 20 darab guruló vizsgáló ágy,
  • 2 db fecskendős infúziós pumpa nyomásmonitorral,
  • 28 db fecskendős infúziós pumpa, magas tudású,
  • 13 db volumetrikus infúziós pumpa,
  • 12 db infúzióspumpa-dokkoló,
  • 4 db ultrahang-berendezés,
  • 1 db monitorrendszer,
  • 8 db altató készülék,
  • 12 db lélegeztető készülék.

A beszerzést szeptember 4-én írták ki, az ajánlatokat október 15-ig lehet beadni.

Van rá matematikai esély, hogy a Honvédkórház gigabeszerzésének semmi köze a Honvédkórház körüli botrány-sorozathoz, mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a beszerzés kiírása előtt napokig a Honvédkórház körüli botrányoktól volt hangos az ország.

Volt botrány, aztán lett pénz, fizetésemelés, új eszközök

Kezdődött az egész azzal, hogy a Népszava megírta: a kórházból több orvos távozott, 112-en pedig felmondták a túlóra-szerződésüket, mert a kórház vezetése megvonta a fizetéseket az önkéntes túlmunkáért.

Utána kiderült, hogy felmondott Zacher Gábor, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője. Zacher azzal indokolta felmondását, hogy a sürgősségin leamortizálódott a berendezés, kevés a személyzet, a körülmények már a betegellátást veszélyeztetik, az osztály működéséért így a továbbiakban nem tud felelősséget vállalni.

Ezután az Index birtokába jutott egy levél, amit Zacher írt alá, Kun Szabó István vezérőrnagynak, az MH Egészségügyi Központ parancsnokának szól a sürgősségi osztály katasztrofális állapotáról. “Mellékelek egy másik adathalmazt, mely a jelenleg működő, működésképtelen műszerek listáját tartalmazza” – olvasható a levélben. “Évek óta jeleztük és jelezzük, hogy az eszközök amortizálódtak, pótlásuk nem történt meg.”

Mindezek után a HVG arról írt, hogy Kun Szabó István megegyezett a sürgősségin dolgozó orvosokkal és ápolókkal, az eddigi béreik több mint dupláját ígérték a munkavállalóknak.

Nem sokkal később a hvg.hu azt írta, két új lélegeztetőgéppel és négy betegőrző monitorral lett gazdagabb a sürgősségi centrum.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke azt nyilatkozta, sikerült megállapodni a Honvédkórházzal az önkéntes túlórák díjainak kifizetéséről. Bár írásban még nem látták ezeket az ígéreteket, “egyértelmű tájékoztatást kapott, hogy minden ledolgozott túlórát kifizet a Honvédkórház az orvosainak abban a díjazásban, amilyen terhelésben dolgoztak.”

A kormány augusztus 29-ei ülésén úgy döntött, a költségvetési maradványokból ad 543,6 millió forintot a Honvédkórháznak a napi működés és beruházások támogatására.