Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A brazil szélsőjobb megkéselt jelöltje pár éve még nemi erőszakra uszított

A brazil szélsőjobb megkéselt jelöltje pár éve még nemi erőszakra uszított

Életveszélyes állapotban került a kórházba a csütörtökön megkéselt szélsőjobboldali brazil elnökjelölt, Jair Bolsonaro. Az eset egy kampányrendezvényen történt – az erről készült, sokkoló videó az egész közösségi médiát bejárta. A támadót elfogták, a 40 éves Adelio Bispo de Oliveirának mentális problémái vannak és “isteni sugallatra” késelt. A politikus állapotáról ellentmondó hírek érkezek, előbb könnyűnek tűnt sérülése, majd kiderült, máját és tüdejét is roncsolta a kés, így felépülése két hónapot is igénybe vehet.

A támadás egyrészt megdöbbentő, másrészt a közelgő, október 7-i brazil elnökválasztás egyik esélyeséről van szó, akinek az elmúlt években volt pár megdöbbentő tette és kijelentése.

Tripla fizetés a feleségnek

A Szociálliberális Párt (PSL) jelöltje 1955-ben született Sao Paolóban, már fiatalon a politikai pályát választotta, háromszor nősült, kapcsolataiból pedig öt gyermeke született. A személye körüli botrányok akkor kezdődtek, amikor jelenlegi feleségét Michelle de Paula Firmo Reinaldo Bolsonarót maga mellé vette a kongresszusba, titkárnőnek – Michelle fizetése az ezt követő két évben gyakorlatilag megháromszorozódott. Az ügynek végül az lett a vége, hogy ki kellett rúgnia a nejét a jól fizető állásából, mert a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a nepotizmus illegálisnak a közszférában. Bolsonaro politikai pályafutása során összesen 8 pártban fordult meg (ezek közül több megszűnt már vagy átalakult), a neve ellenére konzervatív PSL élére idén választották meg.

Kik az esélyesek október 7-én?

A legesélyesebb jelölt a közvélemény-kutatásokban 31 százalékon mért korábbi elnök, Luiz Inácio Lula da Silva, a Munkáspárt (PT) jelöltje. A PT egy szocialista párt, ennek ellenére többször radikális álláspontot képviselt, például a földreformmal vagy a bankok államosításával kapcsolatban. Az leginkább Lulaként emlegetett politikust követi népszerűségben a megkéselt Bolsonaro (19 százalék), aki után a szociáldemokrata, PSDB (centrista, kritikusai szerint neoliberális elképzeléseket valló párt) indulója, Geraldo Alckmin (9 százalék) a következő.

Szélsőséges nézetek

Bolsonaro politikai nézeteit leginkább a populista, nacionalista jelzőkkel lehetne illetni, de akkor sem tévedünk nagyot, ha – a brazil médiához hasonlóan – szélsőjobboldaliként emlegetjük. Követői szerint viszont ez utóbbi pontatlan kifejezés, hiszen a pártvezér tradicionális, jobboldali konzervatív értékeket képvisel.

Azért érdemes végigvenni, hogy Bolsonaro ellenzi:

  • a melegházasságot; a The Advocate című magazin Brazília legnagyobb homofóbjának nevezte, amiatt a kijelentése miatt, hogy ha a fia meleg lenne, képtelen lenne szeretni és azt tartaná a legjobbnak ha valamilyen baleset érné a gyerekét; ha pedig meleg pár költözne a szomszédjába akkor kevesebbet érne a háza,
  • az abortuszt,
  • a bevándorlást (főként azokat nem engedné be Brazíliába akik a Közel-Keletről, Afrikából vagy Haitiről érkeznek),
  • a marihuána legalizálását,
  • a genderelmélet oktatását az iskolákban,
  • és a kvótarendszert a munkahelyeken.

Gyakran nyilatkozik pozitívan az 1964-85 közötti katonai diktatúra időszakáról: szerinte ekkor „virágzott igazán” Brazília és szerinte a kínzás egy teljesen legitim gyakorlat. Egy 2017-es interjú során ennek ellenére azt állította, semmivel sem vall szélsőségesebb nézeteket mint az egyesült államokbeli konzervatívok, és szerinte a róla kialakult képért főként a baloldali-liberális média hibáztatható.

Bolsonaro, egy Lulát rabruhában ábrázoló babát rúg le a színpadról egy választási kampányrendezvényen / Fotó : MTI/EPA/Joedson Alves

Egy másik, két évvel korábbi interjúban egyébként már a média „segítsége” sem kellett hozzá, hogy lejárassa magát. Úgy érvelt, hogy „a férfiaknak és a nőknek nem kellene egyenlő fizetést adni és szerinte a fizetett szülési szabadság a munka hatékonyságát rontja.” Egy 2017-es nyilvános beszédben pedig arról beszélt, hogy öt gyermeke van, az első négy fiú, az ötödik, aki kislány, pedig valószínűleg egy gyenge pillanat eredménye lehet.

A botrány

Az eset, amire a fentiek dacára a legtöbben emlékeznek, azok a megjegyzések amelyet Bolsonaro egy Maria do Rosário nevű munkáspárti politikusra tett. A konfliktus abból adódott, hogy a szélsőjobbos politikus amellett érvelt, hogy a kiskorú elkövetőket is felnőttként kellene kezelni, ha gyilkosságról vagy erőszakról van szó, erre do Rosario vitába szállt vele. Érvek helyett Bolsonaro annyit reagált, hogy a politikusnő „még arra sem érdemes, hogy valaki megerőszakolja.”

Emiatt az eset miatt a bíróságon gyűlöletre és nemi erőszakra uszítással vádja miatt nagyjából 10 000 brazil reál (kb. 680000 forint) kártérítés megfizetésére kötelezte.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Raysa Leite