Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kósa beleszállt a csengeri örökösnő ügyvédjébe, mikor tanúvallomásáról kérdeztük

Kósa beleszállt a csengeri örökösnő ügyvédjébe, mikor tanúvallomásáról kérdeztük

„Az igazság kiderítése a rendőrség és az ügyészség feladata – közölte a Zoom.hu kérdésére Kósa Lajos. A fideszes politikusnál a csengeri milliárdos örökösnő, a csalással gyanúsított Sz. Gáborné ügyében érdeklődtünk, miután a Svájcban elfogott és onnan hazaszállított asszony szerdán több órás vallomást tett.

Fenntartaná-e állításait Kósa?

Arra voltunk kíváncsiak, mit szól Kósa ahhoz, hogy Sz. Gáborné ügyvédje, Helmeczy László úgy nyilatkozott: tanúként hallgattatná meg Kósát. Ügyfele a vallomásában azt állította, hogy ami őt illeti, létezik a mesés, mintegy 1300 milliárd forintos örökség, úgyhogy nem csapott be senkit, így Kósa Lajost sem.

Kedden este megérkezett Magyarországra a Svájcban elfogott Sz. Gáborné

A fideszes politikus korábban azt állította, hogy bár Sz. Gábornét ismeri, a nő becsapta őt, az azóta megszűnt Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott, közte és a nő között született dokumentumokat pedig hamisítványnak, politikai lejárató akciónak nevezte.

Helmeczy viszont éppen azért kezdeményezte, hogy hallgassák meg Kósát tanúként, mert mint a Zoom.hu-nak elmondta, „egy tanúnak igazmondási kötelezettsége van, szemben egy politikussal.” Kósa Lajostól ezután azt kérdeztük, mit szól az ügyvéd indítványához, továbbá arra is kíváncsiak voltunk,

tanúvallomásában is fent kívánja-e tartani korábbi állítását, miszerint az ő aláírásával is ellátott közjegyzői okirat hamisítvány?

Erre ugyan konkrét választ nem kaptunk, viszont Kósa beleszállt Helmeczybe, mondván: csak a botránykeltés érdekli, hiszen „pontosan tudja, hogy mint Szabóné védőügyvédje, a büntetőeljárás nyomozati szakaszában nem kezdeményezhet semmilyen tanúkihallgatást. Erre csak az ügyészségnek és a rendőrségnek van joga.”

Kósának azonban nincs igaza: nyomozati szakban is kezdeményezheti az ügyvéd az ő tanúkihallgatását.

A Zoom.hu-nak jogászok megerősítették: a nyomozati és a vádszakaszban is kezdeményezhet a gyanúsított ügyvédje tanúmeghallgatást, illetve tehet más bizonyítási indítványt is. Bár tény, hogy ezt végül formailag a rendőrség vagy az ügyészség rendeli el, de utóbbiaknak a nyomozati szakban szem előtt kell tartaniuk, hogy a gyanúsítottat terhelő mellett az őt mentő körülmények feltárása is feladatuk – ha pedig éppen ennek érdekében tesz tanúmeghallgatásra indítványt az ügyvéd, az lenne a furcsa, ha visszautasítanák.

Kósa Lajos, aki magát is a csengeri asszony áldozatának tartja Fotó: Veres Viktor

Válaszában Kósa nemcsak erre, másra is tévesen hivatkozott. Például, amikor Sz. Gáborné ügyvédjét bírálva azt közölte: „Helmeczy László nemcsak a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje, hanem a csalás elkövetésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő csengeri Szabóné védőügyvédje is.

Kósa két állításából másfél nem igaz.

Tény, hogy Helmeczy az ügy tavaszi kirobbanása után már Sz. Gáborné ügyvédjeként járt el, és az április 8-i választáson valóban a DK jelöltjeként indult Nyíregyházán, ám a választásnak 5 hónapja vége, így már rég nem képviselőjelölt. Másodszor Sz. Gáborné nem előzetes letartóztatásban, hanem bűnügyi őrizetben van. Előzeteséről a 72 órás őrizet lejárta előtt, pénteken dönt csak a nyomozati bíró a mátészalkai tárgyaláson (azért ott, mert az asszony körözését annak idején a Mátészalkai Járásbíróság rendelte el április végén).

Konkrét kérdésre nem válaszolt

Végül Kósa megsimételte a már tavasszal is hangoztatott állításait, miszerint az egész ügy „politikai botránykeltés, kétségbeesett kísérlet arra, hogy a politikai kampányt összekeverve a büntetőeljárással valótlanságok terjesztésével és hazug állításokkal próbáljon meg magának Helmeczy politikai tőkét kovácsolni”, miközben – folytatta Kósa – az ügyvédet „sem Szabóné, sem a Szabóné által megkárosított emberek, családok nem érdeklik.”

Itt azonban véget is ért Kósa válasza, így az alábbi kérdésekre már nem kaptunk választ a politikustól:

  • Korábban ellenzéki lejáratási kísérletként értékelte a történteket: mit gondol, valamelyik ellenzéki párt küldte Önre a csengeri asszonyt? Ha így lenne, melyikre tippel?
  • A közjegyzői dokumentumról korábban kifejtette, hogy szélhámosságnak, sőt hamisítványnak tartja, holott azon szerepel az aláírása – tanúként azt vallja majd, hogy hamisítvány és nem az Ön aláírása szerepel a közjegyzői iraton?
  • Emlékszik olyan helyzetre, amikor együtt volt külföldön Sz. Gábornéval, például 2016 februárjában, ahogy ezt a csengeri asszony állítja?

Helmeczy Lászlónak a Kósa tanúkénti kihallgatásáról szóló nyilatkozatáról, a csengeri asszony vallomásáról és az ügy hátteréről itt írtunk bővebben:

Kósát idézik be tanúként a csengeri örökösnő ügyében

Kósát idézik be tanúként a csengeri örökösnő ügyében Hosszú, négy és fél órás gyanúsítotti kihallgatáson van túl a csak “csengeri asszonyként” ismert Sz. Gáborné, aki részletes vallomásában továbbra is azt állította, hogy létezik a mesés, mintegy 1300 milliárd forintos örökség, ami őt illeti, úgyhogy nem csapott be senkit, így Kósa Lajost sem – tudta meg a Zoom.hu a csengeri asszony védőjétől, Helmeczy Lászlótól a kihallgatás után.

Borítókép: Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, volt debreceni polgármester, korábbi Fidesz-alelnök és egykori tárca nélküli miniszter