Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kósát idézik be tanúként a csengeri örökösnő ügyében

Kósát idézik be tanúként a csengeri örökösnő ügyében

Hosszú, négy és fél órás gyanúsítotti kihallgatáson van túl a csak “csengeri asszonyként” ismert Sz. Gáborné, aki részletes vallomásában továbbra is azt állította, hogy létezik a mesés, mintegy 1300 milliárd forintos örökség, ami őt illeti, úgyhogy nem csapott be senkit, így Kósa Lajost sem – tudta meg a Zoom.hu a csengeri asszony védőjétől, Helmeczy Lászlótól a kihallgatás után.

Mint arról korábban beszámoltunk, kedd este hozták haza a fideszes politikus szerint őt átverő csengeri örökösnőt. A nőt a svájci hatóságok nemzetközi körözés alapján április 27-én fogták el Svájcban, de csak szeptember 4-én, kedden Zürichben adták át. Sz. Gáborné kedden az esti órákban érkezett Magyarországra, ám az éjszaka rosszul lett, kórházba került – ott is hallgatták ki a nyomozók.

Visszakísértetné magát a nyomozókkal

Helmeczy azt mondta, védence váltig állítja, hogy külföldön, banki trezorokban megvan az őt illető örökség, ám jó ideig a végrendelet zárakéka szerint nem tudott hozzájutni, mostanra pedig hiába telt le a végrendeletben szabott határidő, őrizetbe vétele miatt nem tudja felvenni a több milliárd eurónyi vagyont. Ezért is kérte a nyomozókat, kísérjék vissza külföldre, hogy hozzájuthasson a vagyonhoz – mondta Helmeczy.

A csalással vádolt asszony, Sz. Gáborné Forrás: Csenger város honlapja

Az asszony vallomása szerint ha kölcsön is kért kisebb-nagyobb összegeket, az a hagyatéki eljárás során felmerült költségeit hivatott fedezni, és mindent vissza akart fizetni, ha hozzájut az örökségéhez. Ügyvédje közölte: Sz. Gáborné állítása szerint senkit sem csapott be, tanúvallomásokkal kívánják alátámasztani, ezért

“indítványozzuk Kósa Lajos tanúkénti meghallgatását, egy tanúnak pedig igazmondási kötelezettsége van, szemben egy politikussal.”

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy bár az éjszakai rosszullét után védence jobban érzi magát, ki is engedik a kórházból, de vissza kell térnie a bűnügyi őrizetbe, aminek 72 órás határideje pénteken jár majd le, így aznap délelőtt a nyomozási bírónak döntenie is kell arról, hogy előzetes letartóztatásba kerül-e a csengeri asszony, vagy szabadlábra kerül. Ügyvédje valószínűbbnek tartja egyébként, hogy elrendelik az előzetest. Azt is elmondta még, hogy

a csengeri asszonyt pszichésen és fizikailag is megviselték az elmúlt hónapok, “rettenetesen lefogyott, alig 45 kiló”.

A Nemzeti Nyomozó Iroda csalás bűntettének gyanúja miatt folytat Sz. Gábornéval szemben nyomozást, melynek adatai szerint közel félszáz embert csapott be és tőlük jelentős összegeket kért kölcsön arra hivatkozva – volt, akitől tíz év alatt, több tételben százmilliót –, hogy csak rövid időre van szüksége rá, mert hamarosan hozzáférhet az apja után maradt 1300 milliárd forintos örökséghez.

A botrány a tavaszi parlamenti választások előtt robbant ki – s lepleződött le a csalás –, amikor az azóta megszűnt Magyar Nemzet közzétette: Kósa Lajos Fidesz-alelnök, egykori miniszter és volt debreceni polgármester is a csengeri asszony áldozatai között található. A nő néhány nappal azelőtt hagyta el az országot, hogy a rendőrség gyanúsítottként kihallgatta volna.

Borítókép: A csengeri asszony hazahozatala / Forrás: Police.hu